Újabb jelentős útvonalat zártak le szerda hajnalban, így minden eddiginél nehezebbé vált a közlekedés Budapesten. A Lánchíd és környéke legalább másfél évig lesz lezárva, mert a felújítás korábbi halasztása miatt az elmúlt időszakban a híd annyira rossz állapotba került, hogy életveszélyessé vált, a felújítás költsége pedig jelentősen megdrágult. A főváros baloldali vezetése emellett egyszerre és szervezetlenül indított el több, közlekedési csomópontot érintő projektet, így egy ideje hatalmas dugók és rettenetes káosz jellemzi a budapesti közlekedést, ami a következő másfél évben várhatóan még rosszabb lesz. Mindez éppen a futball Európa-bajnokság idején. 

Egyre több útszakaszt, csomópontot zár le a főváros baloldali vezetése, ami miatt teljesen összeomlott Budapest közlekedése. Mától azonban még hatalmasabb dugókra készülhetnek a budapestiek, szerda hajnali 4 órától ugyanis teljesen lezárták a Lánchidat és környékét a gyalogos és a közúti forgalom elől, várhatóan másfél évre. Szerda reggel a csúcsforgalom már elviselhetetlen volt szinte a város összes jelentősebb főútvonalán.

Dugó a rakparton szerda reggel - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szervezetlen lezárások 

Ahogy arról korábban is írtunk, a hatalmas dugók és közlekedési anomáliák oka az, hogy a főváros baloldali vezetése egyszerre indított el több, közlekedési csomópontot érintő projektet: egyszerre kezdték el a Lánchíd, az M3-as autópálya budapesti bevezető szakasza, a pesti rakpart és a Blaha Lujza tér felújítását, és mindeközben az átgondolatlan biciklisávokat is megtartották. Így egy ideje már lehetetlen közlekedni a fővárosban a dugók miatt. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc a főpolgármestert jelölte ki a baloldal közös jelöltjének, akinek így nem árt majd felmutatnia valamit a választások előtt. Éppen ezért a baloldali városvezető másfél év semmittevés után szakmaiságot, előzetes egyeztetést háttérbe szorítva vágott bele az összes felújításba. 

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Lánchíd felújítását korábban el kellett volna végezni, de a Karácsony Gergely-féle baloldali vezetés folyamatosan halogatta azt, aminek következtében a híd állapota mára kis híján életveszélyessé vált, a költségek pedig elképesztő mértékben drágultak. A Lánchíd felújítása Tarlós István idején kiemelt beruházásnak számított, de amikor 2019 októberében Karácsony Gergely vette át, a Lánchíd kérdése nem szerepelt a Fővárosi Önkormányzat fontos projektjei között. Közben a híd szerkezeti állapota folyamatosan romlott, és végül már félő volt, hogy olyan állapotba kerül, hogy egyáltalán nem lehet majd felújítani - erről ír a Metropol. A késlekedés miatt a beruházás végül több mint 25%-kal, azaz 5 milliárd forinttal kerül többe, mint az a Tarlós által korábban kiírt pályázatban szerepelt. Ráadásul úgy, hogy végül ugyanaz a cég - az A-Híd Zrt.- nyerte el, mint aki korábban is esélyes lett volna rá – csak akkor még 5 milliárddal olcsóbban.

Június 7-étől vette kezdetét a tényleges, hónapokig tartó építkezés az Idősebb Antall József rakparton.  Ezzel párhuzamosan a Lánchíd elkerülő tengelyének kinézett Hegyalja út - Erzsébet híd - Rákóczi útvonalon is elkezdik törni az aszfaltot július elején a Blaha Lujza tér átalakítása miatt. Itt egy forgalmi sávot végig használhatnak az autósok, nem lesz teljes lezárás, de így is nagy dugó várható.

Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út, 2021.06.16. - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

A főváros előzetes tájékoztatása szerint a pesti alsó rakpart az év végéig, a Lánchíd másfél évig lesz lezárva, a Blaha Lujza tér átépítése pedig jövő év végén fejeződik be. Mindemellett hatalmas káosz várható a Nyugati pályaudvar lezárása miatt is, amíg emiatt Zugló megállóhely lesz a MÁV alföldi vonalainak központja.

Életveszélyes biciklisáv

"Szálljon ki a kocsiból, és menjen gyalog!" - ezt üzente Karácsony Gergely azoknak, akik szóvá tették, hogy a lezárások miatt csak araszolgatni lehet a budapesti utakon. A főpolgármestert azonban egyáltalán nem érdekli a budapestiek tiltakozása. Ezek a gigadugók nemcsak az embereket akadályozzák és dühítik fel joggal, hanem mérhetetlen környezetszennyezést is okoznak. Ennyit a zöld és klímabarát főpolgármesterről...

- reagált korábban a dugókra Fürjes Balázs a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. 

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a napokban aszfaltot terítettek a Clark Ádám téri körforgalom közepén lévő, a budapestiek és a turisták által jól ismert, városképi jelentőségű virágágyásra. Karácsony Gergely azzal magyarázta a lépést, hogy a területet – a Lánchíd felújítása miatt – átmenetileg bevonják a forgalomba, hogy "enyhítsék az autósok kellemetlenségeit". Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felszámolt virágágyás helyén biciklisávot alakítottak ki, ami életveszélyes. Ugyanis így a körforgalomban milliméterekre lesznek egymástól az autók és a biciklik. A budapestiek egységesen elítélték a főváros lépését. Legtöbben azzal érvelnek, hogy így balesetveszélyes lesz a helyszín, és drasztikusan csökken a zöldfelület.

A Clark Ádám téren a körforgalom közepére festett biciklisáv, 2021.06.11-én - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Csudai Sándor - Origo

Karácsony Gergely és a dugódíj 

A V4NA korábban arról írt, hogy nem teljesen véletlen, hogy állandósultak a dugók Budapesten, ugyanis a főváros bevezetheti a dugódíjat a közeljövőben. Ez annyiban nem meglepő, hogy a dugódíj szerepelt Karácsony választási programjában, igaz, akkor még népszavazáshoz kötötte volna a bevezetését. Ugyanakkor érdemes felidézni, hogy nem sokkal megválasztása után több alkalommal is beszélt erről, mindannyiszor nagy felháborodás lett a vége. 

Dugó a Bajcsy-Zsilinszky úton, 2021.06.16. - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

Módosul a tömegközlekedés is a Lánchíd lezárása miatt

A Lánchidat és környezetét nemcsak az autósok, hanem a gyalogos és a közúti forgalom elől is lezárják a felújítás idejére, emiatt számos járat közlekedése megváltozik.

  • Az M14-es metrópótló busz nem közlekedik.
  • A 16-os busz rövidített útvonalon jár a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között, nem érinti a Clark Ádám tér és a Deák Ferenc tér közötti megállókat.
  • A 105-ös busz a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között terelve, az Erzsébet hídon át viszi az utasokat.
  • A 178-as busz módosított útvonalon, a Naphegy tér és a Gyöngyösi utca között jár, a Március 15. tér és a Gyöngyösi utca között a 105-ös autóbusszal közös útvonalon.
  • Új járat indul a 110E jelzéssel az Apor Vilmos tér és a Bosnyák tér között, érintive a 110-es busz bizonyos megállóit.
  • Augusztus elejéig a Nagyenyed utcában vágányfelújítás van. Ezért az 59-es és az 59A villamosok nem közlekednek a teljes vonalon. Ott pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  •  A 39-es busz a Batthyány tér felé, a 102-es autóbusz és a 990-es éjszakai járat mindkét irányban terelve közlekedik, nem érintve a Kék Golyó utca megállót.
  • A 21-es és a 21A autóbusz terelve közlekedik a Széll Kálmán tér felé, kimarad a Kék Golyó utca, a Galántai utca és a Szent Orbán tér megálló.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig lezárva maradnak. A kivitelezési munkákat előreláthatóan 2023 augusztusában fejezik be.