Egy férfi úgy akart bosszút állni a tiszakécskei munkásszálló tulajdonosán, hogy felgyújtotta az épületet azt remélve, a férfi majd bent ég. A szállón többen is voltak, de a gyújtogatót ez nem érdekelte. A tüzet végül sikerült gyorsan eloltani.

A férfi 2019 októberében egy munkásszállón lakott, ami nagyjából 3000 négyzetméteres, és egy üzlet is volt benne. Megharagudott az épület tulajdonosára, mert úgy érezte, hogy bele akar szólni az életébe, ezért körömlakklemosót használva felgyújtotta a szállót. Abban reménykedett, hogy a tulajdonos majd meghal a tűzben. 

Az egyik éjjel a folyosóra kirakott poroltót elrejtette, majd két helyen szétlocsolt két flakon körömlakklemosót és meggyújtotta egy öngyújtóval. Az egyik helyiség a konyha volt, ahol gázpalack és földgázmérő is volt. A tűz átterjedt a tetőszerkezetre is.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Az egyik lakó észrevette a tüzet és értesítette a tűzoltókat. Ha nem oltják el ilyen gyorsan a lángokat, akkor az épületben alvó 11 ember meghalhatott volna. Így viszont nem sérült meg senki, de az épületben több mint 9 millió forintos kár lett.

A bíróság első fokon előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember ellen, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölési kísérlet és közveszélyokozás miatt 14 év fegyházbüntetésre ítélte a gyújtogatót. Az ítélet ellen a férfi és a védője enyhítésért fellebbezett, míg az ügyészség azért, hogy a bíróság életfogytiglani büntetésre ítélje.

Másodfokon, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szerint az ítélet megalapozott és a cselekmények minősítése is törvényes. Viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a férfi ellen közveszélyokozás miatt eljárás volt folyamatban a gyújtogatás idejében, így számára az emberélet nem értékes, a saját céljai érdekében alárendeli mások testi épségét, életét.  Mindezekből az következik, hogy nagy veszélyt jelent a társadalomra, ezért indokolt az életfogytiglani büntetés.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni - írja az Ügyészség.hu