Azonnali válságkezelő intézkedéseket javasol a Magyar Autóklub Karácsony Gergely főpolgármesternek a jelentős budapesti közúti lezárások hatásának enyhítésére - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Az érdekképviseleti szervezet nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, azt kérve: a főváros enyhítse, és ne súlyosbítsa a budapesti közlekedési válságot. Álláspontjuk szerint "a kialakult közlekedési káosz" egyértelműen a szakmailag elhibázott forgalomszervezési döntések következménye.

A szervezet azonnali válságkezelő intézkedésként azt javasolja: a lezárások idejére adják vissza a kísérleti kerékpársávokat az autósoknak, és jelöljenek ki ideiglenes P+R parkolókat a közösségi közlekedés csomópontjaihoz igazítva. Továbbá a lezárásokat és forgalomkorlátozásokat szervezetten és tervezetten bonyolítsák le, például párhuzamos útvonalakat egy időben ne zárjanak le, lezárások esetén pedig biztosítsanak táblával jelölt terelőutat.

Óriási torlódás a Soroksári úton 2021. június 17-énFotó: Szabó Gábor - Origo

A Magyar Autóklub emellett stratégiai javaslatokat is megfogalmazott "az újabb közlekedési válságok megelőzése érdekében". A szervezet szorgalmazza az M0-ás nyugati szektorának megépítését, a Kiskörút, a Nagykörút, a Hungária körút és a sugárirányú főutak csomópontjainak korszerűsítését, valamint a Duna BKK-hajókkal való fokozott kihasználását.

A nyílt levélben kiemelték: egyetértenek az élhető város koncepciójával, de nem úgy, hogy más közlekedők kárára aránytalan mértékben előnyben részesítik a kerékpárosokat, az infrastrukturális feltételrendszer megteremtése nélkül. A holnap közlekedő közösségének érdekei mellett legyenek tekintettel a ma közlekedők érdekeire is - kérték.

A döntéshozatal során élvezzen prioritást a közlekedésbiztonság és a levegőszennyezettség csökkentése, a működőképesség fenntartása mellett! - áll a nyílt levélben.