Rengeteg pénzt kap Gyurcsányék vakcinák ellen hergelő szakértője a baloldali kerületektől

Vágólapra másolva!
Hatezer forintos órabér, több százezer forintos megbízások, kiapadhatatlannak tűnő lehetőségek - a baloldali vezetésű kerületek rengeteg pénzt adnak az oltásellenes megnyilvánulásairól ismertté vált Komáromi Zoltánnak. Tavaly év végén volt olyan időszak, amikor Gyurcsány Ferenc egészségügyi szakpolitikusa csak a DK-s és momentumos polgármesterek jóvoltából milliós fizetést vihetett haza. Ebből is az látszik, hogy a politikus-háziorvos anyagilag erősen függ a baloldaltól: feltehetően nem véletlenül hergelt ekkora dühvel a vakcinák ellen.
Vágólapra másolva!

Komáromi Zoltán azzal vált országosan ismert politikai szereplővé, hogy aktív szerepet vállalt a baloldal oltásellenes kampányában. "Én vitatkozom azzal, hogy bármilyen vakcina jobb, mint a betegség" - jelentette ki országos felháborodást kiváltva február végén egy élő televíziós műsorban. Megnyilvánulásából akkora botrány lett, hogy még a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is etikai eljárást helyezett kilátásba ellene.

Emlékezetes, ekkoriban az ország teljes erejével küzdött a koronavírus ellen: semmi másra nem volt nagyobb szükség, mint az összefogásra, az egyetértésre és egymás támogatására. Komáromi azonban teljesen más utat választott:

a kezdetektől fogva erőteljesen támadta az oltóanyagokat, amivel nagyban roncsolta a vakcinákba vetett társadalmi bizalmat.

Nem véletlenül tette ezt, ugyanis a Demokratikus Koalíció (DK) egészségügyi szakpolitikusaként szimplán követte Gyurcsány Ferenc utasításait. Arra a kérdésre, hogy miért vállalt sok esetben szakmailag értelmezhetetlen szerepléseket ("a kínai vakcina kitolás az emberekkel"), nem egyértelmű a válasz. Az ugyanakkor biztos, hogy a politikus-háziorvos anyagilag erősen függ a baloldaltól, elsősorban Gyurcsány Ferenctől.

Anyagi motiváció

Ahogy április 20-ai cikkünkben jeleztük, több baloldali vezetésű kerülethez is közérdekű adatigényléssel fordultunk annak érdekében, hogy kiderüljön: az önkormányzati választást követően milyen megbízásokat kapott Komáromi Zoltán. Így kérdéseinket megküldtük a DK-s irányítású Óbudának, Erzsébetvárosnak, Újbudának, a XV. kerületnek és Pestszentlőrincnek, valamint a momentumos Terézvárosnak.

Mivel több kerület is jól érezhetően az időhúzásra játszott, így csak mostanra, az adatigénylések benyújtása után két hónappal kaptunk teljes képet Komáromi baloldali megbízásairól. Ebből viszont jól látszik, hogy

Gyurcsány Ferenc háziorvosa kifejezetten jól járt a több városrészben bekövetkezett baloldali hatalomváltással.

Az oltásellenes kijelentésekkel szereplő Komáromi Zoltán Gyurcsány Ferenc feleségével egy budai pártfórumon Forrás: Facebook/Dobrev Klára

Hatezres órabér, több százezres megbízások

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere alatt egy ideig két szerződése is volt a DK-s politikusnak.

Tavaly decemberben közös megegyezéssel szüntették meg a felek azt a személyes közreműködői szerződést, aminek keretében a DK-s politikus "iskola-egészségügyi szolgálatot" látott el a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) kötelékében. A tavaly januárban megkötött szerződésmódosítás értelmében Gyurcsány Ferenc egészségügyi politikusa óránként 6 ezer forint/óra közreműködői díjat kapott. A mellékletek szerint heti 10 órát kellett rendelnie, ami azt jelenti, hogy hetente 60 ezer forint (havonta közel negyedmillió forintos) bevétele származott ebből a tevékenységéből.

A felek között jelenleg is érvényben van egy másik közreműködői szerződés: e szerint Komárominak "foglalkozás-egészségügyi alapellátás szakorvosi ellátást" kell nyújtania a TESZ-nél a Csengery utcában. A díjazás hasonló, mint a másik esetben: 6 ezer forint/óra közreműködői díjban részesül, itt azonban 12 órát kell rendelni. Gyorsan kiszámolható, hogy volt olyan időszak, amikor

a momentumos polgármester vezette kerületben havonta félmillió forintot fizettek ki Gyurcsány Ferenc vakcinaellenes álláspontot képviselő háziorvosának.

Mindenképpen érdekes, hogy nem sokkal közérdekű adatigénylésünk benyújtását követően a terézvárosi önkormányzat és Komáromi közös megegyezéssel, június 30-ával megszüntette a szerződést.

A momentumos Soproni Tamás vezette terézvárosi önkormányzat is hozzájárult Komáromi Zoltán bevételeihez Forrás: Facebook/Soproni Tamás

Ahogy az Origo elsőként írta meg, a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat tavaly év elején kötött megbízási szerződést a DK-s egészségügyi dolgozóval. Azt ugyanakkor mindezidáig nem lehetett tudni, hogy ennek keretében milyen szolgáltatást kellett nyújtania, hiszen a kerület hivatalos oldalán nem adtak erről tájékoztatást. Az mindenesetre biztos, hogy tavaly márciusban, valamint idén március elején fórumot tartott az erzsébetvárosiaknak. Érdekes még, hogy a kerületi újság, az Erzsébetváros márciusi számában háziorvosként és az önkormányzat üzemorvosaként tüntették fel, hiszen utóbbi kifejezetten újnak számított.

A kikért adatokból kiderült, hogy Komáromi és az önkormányzat tavaly februárban szerződött egymással. A megállapodás öt évre, a 2020. április 1-től 2025. április 1-ig terjedő időszakra szól. A szerződés szerint Komárominak az önkormányzati dolgozók és a közfoglalkoztatottak foglalkozás-egészségügyi ellátását kell biztosítania, ami mellett prevenciós szűrővizsgálatokat is el kell végeznie.

Ez havonta két nap elfoglaltságot jelent, két különböző napon legalább három órán keresztül kell rendelnie. Órabérre átszámolva kifejezetten jól járt Komáromi, hiszen a fentiekben ismertetett tevékenységéért havonta 200 ezer forintot vihet haza. A maximumösszeget pedig 12 millióban határozták meg a felek, így 5 év alatt akár ennyivel nőhet a baloldali politikus vagyona.

Forrás: Origo

A DK-s László Imre vezette újbudai önkormányzat szintén "kegyeibe fogadta" az oltásellenes kijelentésekkel operáló háziorvost. Bár minden esetben külön kikértük a szerződés(ek) másolati példányait, az újbudai önkormányzatot ez nem hatotta meg különösebben, és egy pársoros válasszal elintézték a dolgot.

Ebből kiderült, hogy a Gyurcsány Ferenc polgármestere által irányított kerület 2019. november 15-e és 2020. március 31-e között szerződéses viszonyban állt Komáromival. Tájékoztatásuk szerint havonta bruttó 350 ezer forintot fizettek a baloldali háziorvosnak, akinek így összesen másfél millió forint érkezett a számlájára.

László Imréék röviden arról is beszámoltak, mire ment a pénz. "A nevezett szerződés egészségügyi szolgáltatások önkormányzati ellátásának területén történő szaktanácsadási feladatok ellátására jött létre" - szólt a válasz. Viszont még közel sincs vége a történetnek: mivel az újbudai önkormányzat kérésünk ellenére sem adta ki a szerződést, és arra sem válaszolt, hogy Komáromi a cégével bedolgozik-e, ezért lapunk jogi lépéseket tervez az ügyben.