Szlovák történészek be akarják tiltani a pozsonyi magyarok legyilkolásáról szóló dokumentumfilmet

Pozsony
Vágólapra másolva!
„Már megint be akarják tiltani egy filmemet" – kezdi Facebook-posztját Skrabski Fruzsina producer. Mint kiderült, néhány szlovák történész elkezdett olyan filmfesztiválok szervezőinek írni, ahová beválogatják Skrabski Népirtás Pozsonyligetfalun című filmjét – hívja rá fel a figyelmet a Mandiner. A dokumentumfilm arról szól, hogy a ma Pozsony részének számító településen 1946-ban létrehozták a (cseh)szlovákiai magyarok és németek legnagyobb internálótáborát, az ott lévők egy kisebb részét legyilkolták, a többieket pedig erőszakkal kitelepítették Magyarországra vagy Németországba.
Vágólapra másolva!

„Eleinte csak csodálkoztunk, hogy volt olyan fesztivál, ahol versenybe került a filmünk, aztán írtak, hogy kikerültünk a versenyből. Máshol megnyertük a fődíjat, ilyen volt az Edufest, akik írták, hogy szlovák „történészek" (ők tették idézőjelbe) írtak nekik, hogy történelmet hamisítunk. Szerencsére ettől még nem vették el a díjunkat" – írja Skrabski Fruzsina producer a közösségi oldalán.

A fimet forgató stáb egyébként mindent vádat angolra és szlovákra fordítva is cáfolt.

„A kedves csapat, aki ily módon próbálja a történelmi igazságtételt akadályozni, a Facebookomat nézi és, ha kiteszem, hogy valahol versenyben van a film, már írják is a feljelentést" – számol be Skrabski.

– üzent feljelentőinek a producer.

A Népirtás Ligetfalun című dokumentumfilm arról szól, hogy 1946-ban létrehozták Pozsonyligetfaluban (Cseh)szlovákia legnagyobb internálótáborát, ahová a pozsonyi, illetve környékbeli magyarokat és németeket gyűjtötték össze.

Az internáltak egy kisebb részét legyilkolták, sokan az embertelen fogva tartási körülményekbe haltak bele, míg a többséget erőszakkal kitelepítették a szülőföldjükről, a magyarokat Magyarországra, a németeket Németországba.

Később Pozsonyligetfalut a fővároshoz csatolták, jelenleg Pozsony V. kerületének a része. Itt épült fel a kommunista diktatúra idején Csehszlovákia legnagyobb lakótelepe, ahová több tízezer szlovákot telepítettek be.

A dokumentumfilm alább tekinthető meg: