106 új koronavírus-fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, oltás, vakcina, védőoltás, 2021.06.05. Győr, Johnson & Johnson, Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcina
Győr, 2021. június 5. Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját tartalamzó ampulla az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. június 5-én. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 428 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, írja a kormányzati tájékoztató portál.
Vágólapra másolva!

A beoltottak száma 5 389 058 fő, közülük 4 360 313 fő már a második oltását is megkapta. 106 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 428 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 2 idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 29 950 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 734 627 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 42 851 főre csökkent. 289 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 43-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában újra kérte a még be nem oltottakat, hogy éljenek az oltás lehetőségével. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Magyarország továbbra is második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 55%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 44%-os átlaggal.

Eddig 5 millió 393 ezren regisztráltak, és 92%-uk már fel is vette az oltást. A 12-15 éves korosztályban eddig 40 ezren regisztráltak, és 4 ezer gyermek már megkapta az oltást.

Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját tartalmazó ampulla az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján, 2021. június 5-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az érvényes regisztrációval rendelkezők automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra, ehhez nem kell semmilyen külön SMS-értesítésre várni. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm-, és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna-oltás is elérhető.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenesen letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Ennek értelmében védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci Eb-t.

A kormány felállította a közösségi élet újraindításáért és a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzseket, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatos kérdésekben.