Magyarország számára a nemzetiségek államalkotó tényezők, erőforrások és értékek - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Gárdonyban, ahol első alkalommal rendezik meg a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjban részesülők találkozóját.

Gulyás Gergely a megnyitó ünnepségen úgy fogalmazott: mindent elmond egy államról, miként viszonyul nemzetiségeihez, amelyek gazdagabbá teszik.A miniszter rámutatott, Magyarország alkotmánya 1989 óta tartalmazza a nemzetiségekhez való elvi viszonyulást, ugyanakkor ehhez a gyakorlatot is fel kellett zárkóztatni, ezért az állam igyekszik támogatni a nemzetiségek megmaradását, erősödését. Az egyik ilyen mód az ösztöndíjprogram, amely tíz éve indult útnak, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint érdemes továbbvinni - mondta a miniszter. Gulyás Gergely kiemelte, az ösztöndíjprogram révén a diákok tovább tudják vinni szüleik hagyományait, ezért az a kormány célja, hogy egyre több támogatás jusson a programnak, ezáltal a nemzetiségi fiataloknak. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának hivatalos megnyitóján Gárdonyban 2021. június 18-ánForrás: MTI/Vasvári Tamás

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: ma már nem megmenteni kell a magyarországi nemzetiségeket, hanem biztosítani tovább élésüket az oktatás, a kultúra, a hitélet és egyéb területeken. Az ösztöndíjasoknak ebben nagy felelőssége van, tehetségükkel, szorgalmukkal saját és közösségük életére nagy hatással lehetnek - mutatott rá az államtitkár.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k) tanulmányi ösztöndíjakat ad át a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának hivatalos megnyitóján Gárdonyban 2021. június 18-ánForrás: MTI/Vasvári Tamás

Soltész Miklós a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjról elmondta, hogy tíz év alatt 205 tanuló kapta meg. Eleinte nemzetiségenként és évfolyamonként egyet adtak, az utóbbi három évben azonban ezt kettőre emelték.A megnyitó végén Gulyás Gergely és Soltész Miklós öt olyan tanulónak adta át az ösztöndíjról szóló díszoklevelet, aki tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudta azt átvenni.