Tagadta a srebrenicai népirtást, kirúgták a minisztert

Gyászolók a sírkövek között a srebrenicai mészárlás áldozatainak központi emlékhelyén, a Szarajevótól 150 kilométerre északkeletre fekvő Srebrenica melletti Potocariban, mielőtt megkezdődne a százhuszonhét újonnan azonosított áldozat temetési szertartása. Ezen a napon emlékeznek a második világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai tömegmészárlás, a srebrenicai vérengzés 21. évfordulójára, amelynek során boszniai szerbek mintegy nyolcezer fegyvertelen muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg a boszniai háború alatt.
Vágólapra másolva!
Menesztette Vladimir Leposavic montenegrói igazságügy-minisztert a podgoricai parlament csütörtök késő este, mert a politikus többször is arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy véleménye szerint a boszniai háború idején Srebrenicában nem történt népirtás.
Vágólapra másolva!

Zdravko Krivokapic miniszterelnök még áprilisban kezdeményezte a szerbbarát, ám párton kívüli Vladimir Leposavic menesztését. Akkor a srebrenicai népirtás tagadása mellett a miniszter azt is kifejtette, hogy szerinte nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének.
A 81 tagú montenegrói törvényhozásban csütörtök este 43-an támogatták Vladimir Leposavic menesztését, tízen tartózkodtak, míg a szerbbarát Demokratikus Front ellene szavazott.

Gyászolók a sírkövek között 2016-ban, a srebrenicai mészárlás áldozatainak központi emlékhelyén, a Szarajevótól 150 kilométerre északkeletre fekvő Srebrenica melletti Potocariban Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

A miniszterelnök parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy megkérte Vladimir Leposavicot, vonja vissza Srebrenicáról szóló kijelentését, mert az ellentétes a kormány politikájával, vagy mondjon le,

de nem volt erre hajlandó.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút elhurcoltak, majd a következő napokban lemészároltak.

A vérengzést, amelyet a második világháború óta az Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásának tartanak, a hágai Nemzetközi Törvényszék több, háborús bűnösök ellen folytatott perben népirtásnak minősítette.

Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, és a maradványokból DNS-vizsgálattal azonosítják a halottakat.