Orbán Viktor: A vírussal szemben egyedül az oltás jelent védelmet

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. április 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Óriásit nőtt a migrációs nyomás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, a nemzeti konzultációban az élet szervezésének a tartópilléreit kell letenni, izgalmas konzultáció lesz. Az oltások tekintetében van egy másfél-két hónapnyi előnye Magyarországnak a többi uniós országgal szemben. Az élet újraindításában is jól állunk, de a kormányfőt aggasztja, hogy 3 millió ember nem oltotta be magát.
Vágólapra másolva!

Az oltások tekintetében másfél-két hónapnyi előnyünk van az Unió más országaihoz képest, és az ország újranyitásában is élen járunk, de még mindig van hárommillió ember, aki nem oltatta be magát, amivel valahol a németek és a románok között vagyunk félúton – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban.

A kormányfő elmondta, hogy

Orbán Viktor elismételte, hogy az a hárommillió ember, aki nem oltatta be magát, jó eséllyel meg fog betegedni, ezért arra kért mindenkit, hogy vegyék fel a vakcinát.

A miniszterelnök elmondta, hogy a szakemberek szerint az eddig ismert mutációkkal szemben az oltottak jó eséllyel védettek, de nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő.

– mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Aki nem oltatja be magát, az potenciális súlyos beteg Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A pedofiltörvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy

Emlékeztetett, hogy a jogszabály a 18 év felettiekre nem vonatkozik, a felnőtt emberek úgy élnek, ahogy akarnak, de a gyerekeket védeni kell. – A gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőkre tartozik, ezt a jogot senki nem veheti el tőlük – mondta a kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy

nem fordulhat elő, hogy a szülők elképzeléseihez képest bármilyen intézmény másképpen nevelje a gyermekeit,

és a szülők jogait a kormánynak is tiszteletben kell tartani.

Versenyképesség

Általában minden törekvés, ami csökkenti a gazdaság rugalmasságát, az rontja a versenyképességet. Például Magyarország lélekszáma tízmillió fő. Ha csak számukra termelnénk, az életszínvonal alacsonyabb lenne. Azért vagyunk versenyképesek, mert nemcsak ennek a tízmillió embernek állítunk elő élelmiszert, hanem másokat is el tudunk látni, olcsóbban, jobban, megbízhatóbban.

– mondta a kormányfő.

Jó lenne, ha mi lennénk a hitelezők, és nem mi vennénk fel hitelt. Ide szeretné eljuttatni az országot Orbán Viktor. Ehhez az kellene, hogy a mérleg többletet mutasson, és az államadósság is nulla legyen. Ez nem reális cél a következő években. Most egy világjárvánnyal is meg kellett vívni.

Nem most kell takarékoskodni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Most nem kell tartalékolni

Sok liberális közgazdász szerint most kell csökkenteni az államadósságot és tartalékot képezni, ezt nem osztja Orbán Viktor. Szerinte most kell visszaadni a gazdasági növekedés révén a befizetett adót, emelni a minimálbért, tehát most

a helyreállítás időszaka van, nem a tartalékolásé.

Keresni kell a lehetőséget a magyar összetartó nemzetben, hogy minél több kérdésbe bevonjuk az embereket, meghallgassuk a véleményüket. Van egy közhangulat, amely szerint legyűrtük a vírust, de ebből nem következik, hogy minden ugyanúgy megy, mint előtte – emelte ki.

Nem a bajt kell idehozni

Két nagy kérdés van az asztalon a jövő heti brüsszeli csúcson. Az egyik, hogy átvegyék-e a déliek által befogadott migránsokat? Magyarország szerint ez nem jó irány. A migráció rossz, mert azt jelenti, hogy az ember nem tud boldogulni ott, ahova született. Ez nem egy megszokott rend. Nem az a cél, hogy idehozzuk őket, hanem az, hogy minél hamarabb visszatérhessenek oda, ahonnan jöttek. Ott kell megoldani a bajukat, és abban kell segíteni, hogy mindenki visszamehessen oda, ahova született – fogalmazott Orbán Viktor.

Nagy vita lesz a migrációról az uniós csúcson Forrás: Hans Lucas via AFP/Jérémie Lusseau / Hans Lucas/Jeremie Lusseau

Orbán Viktor közölte, hogy

négy migrációs védvonal védi az országot:

az első Afganisztán és Mali, ezt követi a Földközi-tenger és Törökország, a következő vonal Szerbia déli határa, majd pedig a szerb-magyar határ. Afganisztánban nemcsak a nemzetközi érdekeket, hanem magunkat is védtük - tette hozzá.

A másik nagy téma a klímavédelem lesz. A mi véleményünk, hogy a klímarombolóknak, és nem a magyar családoknak kell a költségeket megfizetni - tette hozzá.