Szombattól már az itt élő, tajszámmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a tajszámmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere - írja a koronavirus.gov.hu.

Újabb szakaszához ér a magyar oltási program. Miután a magyar lakosság 55%-a és a regisztráltak 92%-a már felvette az oltást, a kormány lehetővé teszi a Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok oltását is.

Ez a két célcsoport május eleje óta tud regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az itt élő külföldiek számára külön angol nyelvű regisztrációs felület is elérhető. Június 19-án, szombaton számukra is megnyílik az EESZT internetes időpontfoglaló rendszere.

Az érvényesen regisztráltak az előzetes regisztrációjuk során megadott e-mail-címre értesítő levelet kapnak, ami tartalmazza: a tajszámmal nem rendelkezők számára létrehozott angol nyelvű időpontfoglaló felület elérési linkjét, illetve az EESZT által generált technikai azonosító számot (PID number).

Az e-mail-értesítőben szereplő linkre kattintva, a regisztrációkor megadott valamely okmányazonosító és a megküldött technikai azonosító szám (PID number) együttes használatával tudnak belépni az időpontfoglaló felületre.

Mostantól tehát az érvényesen regisztrált külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok is tudnak időpontot foglalni a számukra legkedvezőbb kórházi oltópontra és az elérhető vakcinákra. Országosan Sinopharm-, Pfizer-, és még korlátozott mennyiségben Szputnyik oltás foglalható.

Kérjük, hogy az oltásra vigyék magukkal a kinyomtatott, kitöltött és aláírt hozzájáruló nyilatkozatot, amely megtalálható a koronavirus.gov.hu honlapon.

A regisztráció és az időpontfoglaló mostantól folyamatosan nyitva áll az itt élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok számára is, és az oltást követően természetesen ők is jogosultak védettségi igazolványra.