Júliustól gátat szabhatunk a műanyag okozta környezetszennyezés mértékének

Vissza a feladónak: 110 konténernyi műanyag hulladékot küld vissza egyes országokba Malajzia
Vágólapra másolva!
Hamarosan friss irányelv kerül bevezetésre az egyszer használatos műanyagtermékekkel kapcsolatban az Európai Unióban. A műanyagot tartalmazó termékek, így a dohánytermékek dobozai is speciális jelölést kapnak. Fontos tudni, hogy a termékek összetétele nem változik, a jelölés célja a fogyasztók figyelmének felhívása arra, hogy a dohánytermékek szűrője is műanyagot tartalmaz, ezért használat után nem szabad eldobni, hanem a környezet védelme érdekében a megfelelő hulladéktárolókban kell elhelyezni azokat.
Vágólapra másolva!

A műanyagszennyezés mára bolygónk egészére hatással van; jelenlétét kimutatták már az óceánjaink mélyén, távoli erdőkben, a sarkvidéken és lakatlan szigeteken is, így napjaink egyik legégetőbb környezeti problémájává lépett elő.

Az eldobható műanyagok folyamatosan növekvő gyártási ütemével és a keletkező hulladékok megfelelő kezelésével bajos lépést tartani , pedig a műanyaggyártás és a termékek felhasználása szorosan együtt jár a súlyos környezetszennyezéssel.

A műanyag széleskörű alkalmazása minden bizonnyal kényelmesebbé tette felhasználói életét, de átformálta a fogyasztói gondolkodásmódot is, hiszen immár nem a tartósság a fő szempont, hanem az eldobhatóság, lecserélhetőség.

A műanyagszennyezés mára bolygónk egészére hatással van. Forrás: PNAS

Számos termék, főleg zacskók és csomagolóanyagok élettartama mindössze néhány perc vagy óra, de hulladékként a környezetbe kerülve a gyártási eljárásuk során hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően – melyektől rugalmasabbá, ellenállóbbá és tartósabbá válnak – meghosszabbodik élettartamuk, és akár több száz évig is fennmaradnak, hiszen ezeket nem úgy tervezték, hogy a gyártóhoz visszajuttatva újrahasznosítsák őket.

Főként az egyszer használatos, műanyagbéléssel ellátott poharak és tányérok, vagy a plasztik réteggel bevont papírok miatt kerül bevezetésre az Európai Unió minden tagállamában 2021. július 3-ától érvényes irányelve, a SUP (Single Used Plastics), amely az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentését célozza.

Az iránymutatás kiterjed a bioalapú vagy biológiailag lebomló, egyszer használatos termékekre is, és termékkategóriánként különböző intézkedéseket javasol.

Miért van erre szükség?

Közismert, hogy az eldobott műanyagok a természetben nem tűnnek el, csak egyre kisebb, szabad szemmel már nem látható mikroműanyagokra bomlanak le, melyektől lehetetlen megtisztítani a folyókat, a talajt és az óceánokat.

A műanyag jelenlétét kimutatták már az óceánjaink mélyén, távoli erdőkben, a sarkvidéken és lakatlan szigeteken is, így napjaink egyik legégetőbb környezeti problémájává vált. Forrás: Shutterstock

Ezek a milliméternél is kisebb műanyag darabkákkárosítják a vizeinket, mérgezve az élőlényeket, így közvetve minket is.

Az óceánokban található plasztik által okozott kár valódi mértéke csak manapság kezd körvonalazódni: a tenger élőlényei közül számos példány a vízen úszó szemét csapdájába esett, a mikroműanyagok pedig bekerültek a táplálékláncba is.

A kutatók napjainkban már ki tudják mutatni, hogy a lánc alján elhelyezkedő élőlények az óceán felszínén lebegő szemeteket kezdték fogyasztani, ráadásul egy friss számítás alapján kijelenthető, ha a hulladék a jelenlegi tempóban nő, akkor 2050-re több műanyag lesz a tengerben, mint hal.

A közelmúltban egy Európai Unióban végzett kutatás megállapította, hogy a műanyag szemét adja a tengeri és óceáni hulladékok több mint 85 százalékát.

Több mint 25 millió tonna műanyag hulladék keletkezik évente az Európai Unióban, ráadásul ennek alig 30 százaléka kerül összegyűjtésre vagy újrahasznosításra az Európai Parlament 2018-as bizottsági elemzése szerint.

Műanyagszemét között költő Laysan-albatroszok a Csendes-óceán egyik szigetén. Forrás: USFWS

Előállításuk és felhasználásuk mértéke több mint hússzorosára emelkedett az elmúlt ötven év alatt, hiszen míg 1964-ben csak 15 millió tonna műanyagot „fogyasztottunk", ez ötven évvel később már 311 millió tonnára emelkedett, ráadásul ez a mennyiség várhatóan megduplázódik majd a következő húsz évben – derül ki a „Világgazdasági Fórum: Az új műanyaggazdaság, a műanyagok jövőjének újragondolása" című elemzéséből.

Az egyszer használatos műanyag termékek esetében bevezetésre kerülő SUP-irányelv egy, a termékeken kötelezően feltüntetendő jelölést ír elő, így várható, hogy néhány hét múlva már például a cigarettás dobozokon is feltűnik a „környezetvédelmi figyelmeztetés", amely egy rajzos piktogram.

Ez nem egy-egy konkrét termékre vonatkozik majd, a termékek összetétele a korábbiakhoz képest nem változik,, kizárólag az európai szabályozás miatt kerül csomagolásukra. Mivel a dohánytermékek acetát filtert tartalmaznak, ezért kerül rá ez a jelzés a termékek csomagolására.

A tengerbe került hulladék legnagyobb része a parti övben halmozódik fel. Forrás: Kevin O'Brien, PMDP

A jelölés célja, hogy figyelmeztesse a fogyasztóit: ezeket a termékeket nem szabad az utcán eldobni, hanem – a környezet védelme érdekében – a megfelelő hulladéktárolókban kell elhelyezni!

Mivel a szemetelés megszüntetésének leginkább fenntartható módja a megelőzés, a cél az, hogy a dohányzók mindig a megfelelő hulladékgyűjtőbe/csikkgyűjtő edénybe helyezzék a csikkeket, így csökkentve a környezeti ártalmakat!

A dohányzással kapcsolatos egészségügyi és környezeti ártalmak csökkentésének leghatékonyabb módja természetesen az, hogy el sem kezdjük a dohányzást, és ha már dohányzunk, akkor mielőbb felhagyunk a nikotin- és dohány tartalmú termékek fogyasztásával, hiszen hosszú távon csak így szüntethetőek meg véglegesen a dohányzás ártalmai. Vannak azonban olyan felnőtt dohányzók, akik az ismert egészségügyi kockázatok ellenére sem szoknak le, nekik érdemes tájékozódni a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes alternatívákról.
Bizonyos, füstmentes dohánytechnológiák esetén egyáltalán nem keletkezik csikk, míg ahol igen, ott ezek már könnyebben lebomlanak, komposztálhatók, és az eszközök az életciklusuk végén jellemzően szétszedhetők és újrahasznosíthatók, hiszen az új típusú, füstmentes dohánytermékek fejlesztői már a tervezési és gyártási folyamat során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az új típusú termékek a környezetet kevésbé terheljék. Bár a műanyag eredetű filter (PLA filter) könnyebben bomlik le, a jelölés minden típusú műanyagra egyaránt vonatkozik.

Bár sok dohányos megfelelően kezeli és helyezi el a csikkeket, de így is túl sok hulladék kerül a környezetbe.

A cél, hogy ők tartózkodjanak attól, hogy szemetüket eldobják, hanem azokat a kommunális hulladék mellett a megfelelő hulladékgyűjtőkbe tegyék.

A maldívi szemétsziget madártávlatból. Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Az általános értelemben vett szemetelés megszüntetésének közismert módja a megelőzés – legyen szó a költségekről, az ökológiai lábnyomról vagy a társadalmi elfogadásról.

Kiemelt társadalmi feladat, hogy megvalósuljon a megfelelő hulladékkezelés, irányuljon kiemelt figyelem a szemetelés problémájának súlyosságára, ennek nyomán pedig kialakuljon egy tudatos fogyasztói szemlélet, amely a megelőzés által a hulladék hatékony csökkentését, ezáltal az ártalmak csökkentését célozva meg.

A környezetszennyezés súlyossága azonnali és hatékony megoldásért kiált, így társadalmi felelősségünk, hogy lehetőségeinkhez mérten csökkentsük az ártalmak mértékét, s tudatos szemléletmódunk gátat szabjon napjaink egyik legégetőbb problémájának.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.