Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint még napokig számíthatunk tikkasztó hőségre az egész ország területén, a gomolyfelhőkből egy-egy helyen kialakuló zivatarokkal, viharos széllel. Kedd éjfélig figyelmeztető előrejelzés van érvényben az ország egész területére. De meddig tart a hőség, mire figyeljünk, és hogyan védekezzünk? Elmondjuk. 

Labilis légállapotról számol be az OMSZ, zivatar kevés helyen várható hétfőn a hatalmas hőségben, de kedden délután, este csak is egy-egy zivatar kialakulására van némi esély. Az elmúlt napokban a nappali hőmérséklet országszerte meghaladta a 30 fokot, de csütörtökön még ennél is melegebb, akár 40 fok is lehet. 

IllusztrációForrás: Kálló Péter - Origo

A rekkenő hőség mellett nem szabad elfelejteni, hogy az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős, már 15-20 perc napon tartózkodás is meglátszódhat, ezért nagyon fontos a napsugárzás okozta leégés elleni védekezés. Napközben 11 és 15 óra között a napozás nem ajánlatos.

A következő napok időjárása a hőségről fog szólni, aki teheti menjen strandra- írja az OMSZ a Facebookon.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Origónak azt mondta, hogy minden időjárásnak megvan a kockázata, nyilván ez a rettentő meleg az időseket és a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőket jobban megviseli. A szóvivő a fizikai kíméletet javasolja, azt, hogy lehetőleg ne a legmelegebb órákban intézzük a halasztható dolgainkat, mint pl. a vásárlás vagy hivatali ügyintézés. 

Természetesen kiemelte a fokozott folyadékbevitelt is, vigyünk magunkkal akár egy kis üvegben is, hogy útközben tudjuk pótolni az elvesztett folyadékot. Emellett fejünket is védjük, főleg a napszúrástól, amely ájuláshoz is vezethet. Az autóvezetők számára pedig a koncentrációban jelentkezhet probléma a tartós hőség miatt.

Győrfi Pál szerint eddig nem emelkedett az esetszámuk a nagy meleg miatt, bár a mai adatokat még nem látják, a tapasztalat viszont az, hogy akár 20 százalékkal is több beteget kell majd ellássanak a hosszútávú hőség következtében.

Napozók a Széchenyi-fürdőbenFotó: Koncz Márton - Origo

Ahogy korábban megírtuk, hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, miután a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. A riasztás várhatóan csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben.

A strandra tartó emberek  Balatonakarattyán - illusztrációForrás: Kálló Péter - Origo

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára a vörös kóddal kapcsolatban elmondta, vörös kód célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a speciális helyzetre, vagyis a hőségre jelen esetben. Az államtitkár mindenkit arra kér, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Fürdőzők a Balatonban a múlt hétvégén BalatonakarattyánálForrás: Kálló Péter - Origo

Elegendő víz áll rendelkezésre

A Fővárosi Vízművek közleménye szerint friss, tiszta, egészséges vízből nem lesz hiány, csak meg kell nyitni otthon a csapot. Azt írják, hogy kánikulában 25-30%-kal megnövekszik a város vízfogyasztása az átlaghoz képest, de a víztermelő és -tárolókapacitásoknak köszönhetően biztosított az ivóvízellátás.

Az orvosok a nagy melegben 3-5 liter folyadék fogyasztását javasolják a szervezet vízháztartásának fenntartása érdekében. A szervezet szerint az ivóvízellátás biztonságát nem befolyásolja a rendkívüli meleg, illetve az ebből esetlegesen következő alacsony dunai vízszint. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a következőket tanácsolja kánikula idejére: 

  • Bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémek használata
  • Lakás árnyékolása, éjszaka szellőztetése
  • Világos színű pamut ruha, széles karimájú kalap és napszemüveg viselése
  • Szabadban sportoláskor megfelelő mennyiségű folyadék bevitele
  • Fizikai megterhelés elkerülése
  • Zuhanyzás langyos/hideg vízzel, naponta többször
Tanácsok kánikula idejéreForrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ/Facebook