Meddig tart a hőség, mire figyeljünk a következő napokban, és hogyan védekezzünk?

Forróság Nyár Kánikula Budapest Szabadság tér Forróság Budapesten 2021. 06. 18.
hőség szökőkút
Forróság Budapesten 2021. 06. 18.
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint még napokig számíthatunk tikkasztó hőségre az egész ország területén, a gomolyfelhőkből egy-egy helyen kialakuló zivatarokkal, viharos széllel. Kedd éjfélig figyelmeztető előrejelzés van érvényben az ország egész területére. De meddig tart a hőség, mire figyeljünk, és hogyan védekezzünk? Elmondjuk. 
Vágólapra másolva!

Labilis légállapotról számol be az OMSZ, zivatar kevés helyen várható hétfőn a hatalmas hőségben, de kedden délután, este csak is egy-egy zivatar kialakulására van némi esély. Az elmúlt napokban a nappali hőmérséklet országszerte meghaladta a 30 fokot, de csütörtökön még ennél is melegebb, akár 40 fok is lehet.

Illusztráció Forrás: Kálló Péter - Origo

A rekkenő hőség mellett nem szabad elfelejteni, hogy az ország nagy részén

az UV-B-sugárzás is nagyon erős, már 15-20 perc napon tartózkodás is meglátszódhat,

ezért nagyon fontos a napsugárzás okozta leégés elleni védekezés. Napközben 11 és 15 óra között a napozás nem ajánlatos.

- írja az OMSZ a Facebookon.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Origónak azt mondta, hogy minden időjárásnak megvan a kockázata, nyilván ez

a rettentő meleg az időseket és a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőket jobban megviseli.

A szóvivő a fizikai kíméletet javasolja, azt, hogy lehetőleg ne a legmelegebb órákban intézzük a halasztható dolgainkat, mint pl. a vásárlás vagy hivatali ügyintézés.

Természetesen kiemelte a fokozott folyadékbevitelt is, vigyünk magunkkal akár egy kis üvegben is, hogy útközben tudjuk pótolni az elvesztett folyadékot. Emellett

fejünket is védjük, főleg a napszúrástól, amely ájuláshoz is vezethet.

Az autóvezetők számára pedig a koncentrációban jelentkezhet probléma a tartós hőség miatt.

Győrfi Pál szerint eddig nem emelkedett az esetszámuk a nagy meleg miatt, bár a mai adatokat még nem látják, a tapasztalat viszont az, hogy akár 20 százalékkal is több beteget kell majd ellássanak a hosszútávú hőség következtében.

Napozók a Széchenyi-fürdőben Fotó: Koncz Márton - Origo

Ahogy korábban megírtuk, hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, miután a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. A riasztás várhatóan csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben.

A strandra tartó emberek Balatonakarattyán - illusztráció Forrás: Kálló Péter - Origo

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára a vörös kóddal kapcsolatban elmondta, a vörös kód célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a speciális helyzetre, vagyis a hőségre jelen esetben. Az államtitkár mindenkit arra kér, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Fürdőzők a Balatonban a múlt hétvégén Balatonakarattyánál Forrás: Kálló Péter - Origo

Elegendő víz áll rendelkezésre

A Fővárosi Vízművek közleménye szerint friss, tiszta, egészséges vízből nem lesz hiány, csak meg kell nyitni otthon a csapot. Azt írják, hogy kánikulában 25-30%-kal megnövekszik a város vízfogyasztása az átlaghoz képest, de a víztermelő és -tárolókapacitásoknak köszönhetően biztosított az ivóvízellátás.

Az orvosok a nagy melegben 3-5 liter folyadék fogyasztását javasolják a szervezet vízháztartásának fenntartása érdekében.

A szervezet szerint az ivóvízellátás biztonságát nem befolyásolja a rendkívüli meleg, illetve az ebből esetlegesen következő alacsony dunai vízszint.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a következőket tanácsolja kánikula idejére:

  • Bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémek használata
  • Lakás árnyékolása, éjszaka szellőztetése
  • Világos színű pamut ruha, széles karimájú kalap és napszemüveg viselése
  • Szabadban sportoláskor megfelelő mennyiségű folyadék bevitele
  • Fizikai megterhelés elkerülése
  • Zuhanyzás langyos/hideg vízzel, naponta többször
Tanácsok kánikula idejére Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ/Facebook