A meccs másnapján koronavírus-tüneteket mutató orosz család volt kint a magyar-francia mérkőzésen

Magyarország - Franciaország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Puskás Aréna, Budapest, 2021.06.19.
Fiola Attila gyönyörű gólt lőtt a franciáknak
Vágólapra másolva!
Két nappal a magyar-francia labdarúgó mérkőzés után három külföldi szurkoló önkéntesen jelentkezett az egyik budapesti kórházban, koronavírus-tünetekkel. Kettőjüknek pozitív lett a gyorstesztje, jelenleg a PCR-tesztekre várnak  - értesült az Origo. Úgy tudjuk, hogy amikor átvették a karszalagjukat, az előírásoknak megfelelően bemutatták a negatív PCR-tesztjüket. Így az országba és a stadionba is szabályosan jutottak be.
Vágólapra másolva!

Hétfőn egy budapesti kórház koronavírus ambulanciáján koronavírus gyanús tünetekkel jelentkezett egy három fős francia, egyébként orosz állampolgársággal rendelkező család, két szülő, és 11 éves gyermekük.

A szülők az ügyeletes orvosnak arról számoltak be, hogy egy napja lázasak. A gyorsteszt mindkettőjüknek pozitív lett, a PCR teszt eredménye minden bizonnyal holnapra lesz meg. Gyermekük tünetmentes volt, ennek megfelelően a gyorstesztjének az eredménye negatív lett.

Értesüléseink szerint a család tagjai nem kapták még meg a koronavírus elleni védőoltást. Elmondásuk szerint két nappal a mérkőzés előtt, közvetlen járattal érkeztek a magyar fővárosba. Beutazásuk szabályszerűen történt, hiszen csak azután utaztak a szálláshelyükre, hogy a hatérendészetnek bemutatták negatív PCR-tesztjüket. A hotel recepciósa megerősítette, hogy a család aznap, azaz csütörtökön érkezett meg hozzájuk. Természetesen a fejleményeket követően azonnal értesítették a hotel vezetését.

A vendégekkel közvetlen kapcsolatba nem kerültek a fertőzöttek - erről is beszélt a portás. Emlékei szerint a Moszkvából érkező családtagok kizárólag az étkezőben vették le a maszkot, ahol a pincér maszkban szolgálta ki őket. Azt is aláhúzta, hogy a recepciósok közül is mindenki maszkot viselt. Arról nem is beszélve, hogy a vendégeket egy plexi nélküli pult választotta el a hotel recepciós személyzetétől, ami nagyjából 1-1,5 méter távolságot jelent.

A portás azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a család az említett reggelizésen kívül más közösségi tevékenységet nem folytatott az épületben. Mint kiderült, a takarítónő pénteken és szombaton egyéni védőfelszerelésben takarított a szóban forgó szobában, erre később nem került sor. Fontos kiemelni, hogy a népegészségügyi hatóság további utasításáig a szobába senkit nem fognak beengedni. Az is lényeges, hogy

valamennyi recepciós megkapta a védőoltást, így a történtek idején védettek voltak a vírussal szemben.

Varázslatos hangulat volt a magyar-francia labdarúgó mérkőzésen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A családfő aláírásával igazolta, hogy üzleti céllal szálltak meg a hotelben. Mivel a hatályos kormányrendelet engedélyezi, hogy a hotelek elfogadjanak üzleti jellegű foglalásokat, így az érintettektől nem kértek oltási igazolást.

A Moszkvából érkező család a hotelen kívül nem tartózkodott máshol, kizárólag a Puskás Arénába látogattak ki. Mint ismert, a külföldi állampolgárok kétféleképpen juthattak be a stadionba: ha a karszaguk átvételénél bemutattak egy 72 órán belül elvégzett PCR-tesztet, vagy ha hivatalos dokumentumokkal igazolták, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

A család jelenleg az egyik budapesti kórház koronavírus osztályán tartózkodik.

Időközben megkezdődött a kontaktkutatás, így a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvette a kapcsolatot az érintett légitársasággal, akik emailben megküldték a család közelében ülők elérhetőségét és az intézkedésük eredményét. Továbbá a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megadta a család közvetlen közelében helyet foglaló szurkolók nevét, címét, elérhetőségét (telefonszámát). Ez utóbbira úgy volt lehetőség, hogy az UEFA online felületen értékesítette a jegyeket, aminek során a jegyet vásárlóknak meg kellett adniuk a fenti adatokat.