Csaknem egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek az az őrző-védő bűnszervezet, melynek tagjait a NAV munkatársai fogták el a közelmúltban. A bűnbandától luxusautókat, ingatlanokat, jelentős bankszámlavagyont és rengeteg készpénzt foglalt le a NAV, de csőre töltött éles lőfegyvereket is találtak náluk.

A bűnszervezet fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át. Ezzel a módszerrel egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek, amellett, hogy a piacon is kedvezőbb helyzetbe került versenytársaival szemben.

Az akcióban rengetegen vettek részt, összesen mintegy 200 résztvevő 105 helyszínen kutatott. A nyomozók egy 76 millió forint értékű Ferrarit, muzeális jellegű autókat és egy kishajót is lefoglaltak,  valamint nagyjából 120 milliós bankszámlavagyont és 170 millió forint értékben hat ingatlant zároltak. 

A pénz egy része befalazott páncélszekrényből került elő.  

A nyomozók 16 embert gyanúsítottként hallgattak ki, a bíróság a bűnbanda négy irányítójának letartóztatását már el is rendelte. Ha bűnösnek találják őket, akár 20 év börtönt is kaphatnak - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Facebookon.