Nem szabadulhat a barátját halálra verő petőfiszállási férfi

Vágólapra másolva!
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a nem jogerősen 20 év börtönre ítélt petőfiszállási férfi letartóztatását fenntartó elsőfokú bírósági határozatot.
Vágólapra másolva!

Egy 67 éves férfi 2018. december 31-én az otthonában együtt ivott két ismerősével, majd összeveszett az akkor már nagyon részeg vendégével azért, mert szerinte többször is megsértette a barátnőjét. Miután a harmadik férfi hazament, a házigazda rátámadt a vendégére.

Ököllel és a fémből készült járóbotjával is többször megütötte és meg is rugdosta, miközben folyamatosan szidta.

Legalább fél óráig kitartóan, közepes vagy annál nagyobb erővel bántotta a részegsége miatt védekezésre képtelen, jajgató áldozatát.

A támadó visszahívta azt a férfit, közös barátjukat, aki velük ivott, de már hazament. Az ő segítségével kivonszolták az áldozatot az utcára, ahol a kemény télben, a fagypont körüli hőmérsékleten magára hagyták. Hazamentek. Arra sétálók vették észre a jeges talajon fekvő férfit egy órával később. Mentőt hívtak hozzá.

A részeg traumás shockot kapott, az orvosok sem tudták megmenteni az életét.

Gyilkosa nem ismerte be a tettét.

Februárban a Kecskeméti Törvényszéken a gyilkosság miatt 20 év börtönre ítélték a férfit,

akinek a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartották a letartóztatását, amely ellen fellebbezett az elítélt.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a férfi felmentés, míg a férfi védője felmentés és enyhítés érdekében fellebbezett. A Szegedi Ítélőtábla másodfokú határozatában egyetértett a törvényszék és a fellebbviteli főügyészség álláspontjával abban, hogy a nem jogerősen férfire kiszabott börtönbüntetés tartama miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, ahogy az is, hogy újabb bűncselekeményt követhetne el, ha szabadon védekezhetne.

A gyilkosságot ugyanis más bűntetőeljárás ideje alatt követte el a már büntetett előéletű elítélt. A férfinak meghosszabbították a letartóztatását. Arról, hogy végül mennyi időt kell börtönben töltenie, másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán döntenek majd.