Elkerülték az áfafizetést, így 4,6 milliárd forintot nem fizettek be a költségvetésbe azok a csalók, akiket most tartóztattak le Pécsett.

A Pécsi Törvényszék közleményében azt írta, a nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak 2017. január és 2020. december 31-e között közösen,

egy hierarchikusan felépített, konspiratív módon tevékenykedő, mobiltelefon-kereskedelemre létrehozott bűnözői csoportot működtettek.

A bűnszervezet célja az volt, hogy egy kialakított fiktív számlázási láncolat felhasználásával az Európai Unióban beszerzett mobiltelefonok után az első belföldi eladást terhelő általános forgalmi adó  megfizetésének elmulasztásával az egyik gyanúsított vezetése alatt álló gazdasági társaság versenyelőnyhöz jusson.

Ez a cég az áfa megfizetése nélkül forgalmazott mobiltelefonokat, sokkal olcsóbban, mint mások, vagyis a piaci ár alatt és aztán a nettó beszerzési ár alatt tudta eladni ezeket.

A több gazdasági társaságot mozgósító cégláncolat működtetése, a látszólagos gazdasági események, illetve a cégek nevében kiállított fiktív számlák és befogadásuk következtében a gazdasági társaság olcsóbban jutott telefonokhoz, mint amilyen áron azokat a bűnszervezet tagjai külföldről beszerezték.

Összesen 4,6 milliárd forint áfát nem fizettek be a költségvetésbe.

Mivel tartani lehetett attól, hogy a gyanúsítottak megszöknének vagy elrejtőznének a hatóságok elől abban az esetben, ha szabadlábon védekezhetnénk, kezdeményezték a letartóztatásukat.

Emellett  - azt írják - a bűncselekmény konspiratív jellegére figyelemmel tartani lehetett attól is, hogy a gyanúsítottak az eljárásban részt vevők jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök, elektronikus adat megsemmisítésével vagy elrejtésével veszélyeztetnék a bizonyítást.

Egyikük - hasonló bűncselekmény elkövetése miatt - felfüggesztett szabadságvesztés és másik büntetőeljárás hatálya alatt is áll, nála az is feltehető, hogy újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

A Pécsi Járásbíróság hétfőn elrendelte a négy férfi letartóztatását egy hónapra különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás alapos gyanúja miatt, amelyet ketten bűnsegédként követtek el. Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik a letartóztatás megszüntetéséért és enyhébb kényszerintézkedés elrendeléséért jelentettek be fellebbezést, így a bíróság határozata nem végleges.