Átfogó vizsgálatot tart az Oktatási Hivatal Karácsony Gergely szabálytalan egyetemi foglalkoztatása miatt

KARÁCSONY Gergely beszél felszólal főpolgármester konferencia Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2019. december 9. Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Átfogó vizsgálatot folytat az Oktatási Hivatal (OH) Karácsony Gergely szabálytalan tanársegédi és adjunktusi kinevezésével, illetve foglalkoztatásával kapcsolatban - tudta meg az Origo. 15-20 oktató alkalmazását vizsgálják. A baloldali politikus komoly hazugságspirálba került, ami már az egyetemi pályafutását is beteríti: korábban azt állította, hogy középfokú nyelvvizsgája van angolból, azonban később kiderült, hogy nem mondott igazat.
Vágólapra másolva!

A napokban jelentette be az Oktatási Hivatal, hogy vizsgálatot indít Karácsony Gergely egyetemi foglalkoztatásával kapcsolatban. Ebből azért lett egyáltalán ügy, mert a főpolgármester úgy lett előbb tanársegéd, majd adjunktus a Budapesti Corvinus Egyetemen, hogy nem rendelkezett államilag elismert C típusú nyelvvizsgával, márpedig ez előírás volt.

Ennek ellenére a főpolgármester több alkalommal is azt bizonygatta, hogy évekkel korábban középfokú nyelvvizsgát szerzett angolból. Csakhogy gyorsan kiderült, ez nem igaz. A hazugságspirálba kerülő politikus a lebukás után azzal védekezett, hogy papírja van a nyelvtudásáról: csakhogy a lektorátusi igazolás nem feleltethető meg az államilag elismert nyelvvizsgával.

Főleg, hogy Karácsony foglalkoztatásának idején az intézmény doktori szabályzata kötelező jelleggel előírta: a tanársegédi pozíció betöltéséhez legalább egy nyelvvizsgát fel kell tudnia mutatnia, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismeretével kell rendelkeznie a doktoranduszoknak.

Mivel a baloldali politikus nem teljesítette a doktori iskola feltételeit, ezért felmerül a kérdés: hogyan vállalhatott 2004 és 2008 között tanársegédi, majd 2008 és 2012 között adjunktusi állást az egyetemen? Az Oktatási Hivatal ennek kapcsán kezdett el vizsgálódni, hiszen a főpolgármester jó eséllyel haveri alapon, a szabályok megkerülésével lépdelhetett előre az egyetemi ranglétrán. Az OH komolyan vette a dolgát: az Origo értesülései szerint ellenőrzését - Karácsony mellett - kiterjesztette az egyetem más tanáraira is. Úgy tudjuk,

az átfogó vizsgálatban 15-20 oktató alkalmazását vizsgálják.

Mint ismert, Karácsony nyelvtudásának hiánya több hete téma a magyar nyilvánosságban. Miután májusban, az Economistnak adott interjúját követően kiderült, hogy nem beszél angolul, több alkalommal is megpróbálta megmagyarázni képességbeli hiányát.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Mohai Balázs

Első körben elismerte, hogy Orbán Viktor beszélt angolja "alighanem jobb", mint az övé, de miután a nyelvtudása körüli botrány mélyülni kezdett, a főpolgármester nehezen értelmezhető magyarázatokkal állt elő. Előbb egy új fogalmat talált ki arra, hogy nem beszéli az angol nyelvet: a "hiperpasszív angoltudást". Erről gyorsan kiderült, hogy nem igaz, hiszen az önkormányzati választást követő nemzetközi sajtótájékoztatóján nem értett meg egy egyszerű angol nyelvű kérdést.

Miután a magyarázata nem jött be, Karácsony gyermekkori diszlexiájára kezdett el hivatkozni, és arról beszélt, hogy emiatt máshogy kellett idegen nyelven tanulnia. Miután ez sem vált be, és a téma továbbra is napirenden maradt, a főpolgármester megpróbált három mondatot elmondani angolul, de ez is rosszul sült el. A videóval kapcsolatban jogosan merült fel több kérdés. Így többek között, hogy használtak-e súgógépet a jól láthatóan előre betanult szöveghez.

Két hete egy baloldali agytröszt konferenciáján szólalt fel. A beszélgetés előre fel volt véve, de ennek ellenére sem sikerült angolul megszólalnia, sőt, még köszönni sem sikerült neki.

Már önmagában véve az sem szerencsés egy kétmilliós metropolisz vezetőjétől, hogy nem beszél világnyelveken, csakhogy nyelvtudásának hiánya egyetemi pályafutására is árnyékot vetett. Ahogy fentebb említésre került, az államilag elismert nyelvvizsgával nem rendelkező politikus vélhetően szabálytalanul tanított a Budapesti Corvinus Egyetemen. A folyamatban lévő OH-vizsgálat pedig azért érintheti érzékenyen, mert politikusi imidzsét a felvilágosult egyetemi tanárember profiljához igazította.