Komoly technikai újítást hajtott végre a magyar lámpagyártó

Vágólapra másolva!
Pozíciójuk meghatározó a por- és páramentes ipari lámpatestek nemzetközi piacán. Több mint húsz éves fennállásuk folyamán, a műanyag-feldolgozás terén kiváló minőséget nyújtó specialistaként váltak ismertté. Az IBV Hungária Világítástechnikai és Műanyagipari Kft. munkatársai azonban nem érik be ennyivel, és a folyamatosan innováció jegyében a közelmúltban bejelentették, hogy egyik lámpatestüket extrudálással fogják gyártani. Bánfi Attila, a lámpa üzletág fejlesztési csoportvezetője szerint a Thege-Plastic Kft. által szállított megoldással nagy hatásfokkal, de alacsony fogyasztással gyárthatnak.
Vágólapra másolva!

Hogyan kombinálják a magyar szakemberek tudását a német technológiával?

Az IBV Hungária Világítástechnikai és Műanyagipari Kft. 1991-ben a németországi IBV Holding tagjaként, a jelentős műanyagipari hagyományokkal rendelkező Kiskunfélegyházán kezdte meg a termelést. A kilencvenes évek eleje óta eltelt időben vállalatunk Európa egyik vezető por- és páramentes ipari lámpatest gyártójává vált, mégpedig annak köszönhetően, hogy a világhírű német technológiát ötvözzük a magyar szakembereink naprakész tudásával. E kettő együttesen járul hozzá a fejlődés dinamikusságának fenntartásához.

Termékeik több mint 95%-át nemzetközi piacokon, öt kontinensen, több mint hatvan országban értékesítik. Milyen elemekből épül fel a portfólió?

Tevékenységünk alapvető részét az ipari világítástechnika adja. Saját fejlesztésű, korábban fénycsöves, ma már egyre inkább LED-del szerelt, magas IP védettségű (por- és páramentes), ipari lámpatesteink számos területen, például gyártó- és feldolgozócsarnokokban vagy állattartótelepeken teljesítenek szolgálatot. A legtöbb megoldásunkat nagy, nemzetközileg is elismert viszonteladókon keresztül forgalmazzuk.

Tevékenységünk másik részét megrendelőinkkel közösen fejlesztett üvegszál erősítésű műanyag termékek, így például konyhai mosogatók, villamos-, valamint telekommunikációs berendezések adják. De van egy jármű-felépítményes részlegünk is, ahol tűzálló műanyagot készítünk, például hajóablakot gyártunk.

Ami közös a két területben, hogy termékeinkkel az egységes európai szabványoknak és a legmagasabb vásárlói elvárásoknak megfelelő minőséget nyújtunk. A gyártást az SAP integrált vállalatirányítási rendszere felügyeli, ráadásul vállalatunk minőség- és környezetirányítási rendszere tanúsított és egyaránt megfelel az ISO 9001 minőségügyi rendszer és ISO 14001 környezetirányítási rendszer elvárásainak is.

Forrás: Origo

A közelmúltban jelentették be, hogy a 793-IFS LED elnevezésű lámpatesteiket extrudálással fogják gyártani. Miért döntöttek a megoldás mellett?

Elsősorban azért, mert a nemzetközi piacokon igény mutatkozott a szigorú élelmiszeripari követelményeknek (International Food Standard – IFS) is megfelelő világítóberendezésekre. Noha polikarbonátból eddig is készítettünk lámpákat, és ezek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, például nehezen törnek, azok az élelmiszeriparban használt savakat, lúgokat nem viselik el. Ellentétben a plexiglasból készült tárgyakkal, amelyek törékenyek, de kitűnő fényáteresztő-képességüknek köszönhetően nagyon jó a fényhasznosításuk.

Mivel magára az extrudálásra, az ilyen technológiával készülő termékekre is fokozott igényt tapasztaltunk, a beruházás mellett döntöttünk, és ha már ezt megfogalmaztuk, vásároltunk mellé egy fröccs- és egy ragasztógépet is. A befektetés – számításaink szerint – néhány év alatt megtérül, nagyjából 2-5 év után már hasznot is fog termelni. A beruházásban nagy segítséget jelentett a HIPA Versenyképességi Támogatási program, amelynek keretein belül 50%-ban vissza nem térintendő támogatást nyertünk. Úgy tervezzük, hogy a későbbiekben beruházunk egy lapextruderre is, amelyekkel például különböző polikarbonát lapokat gyárthatunk majd.

Az innovatív megoldás talán legnagyobb előnye, hogy rendkívül költséghatékonyan lehet extrudálással lámpatestet gyártani, hiszen a termék, maga a lámpabúra egy cső formájában folyamatosan jön ki a gyártóberendezésből, és csak méretre kell vágni. Szemben a fröccsöntéssel, ahol a gépek ciklusidőre dolgoznak, és jellemzően egy-egy ciklusban mindössze néhány lámpatest jön le a gyártósorról.

Milyen előnyös tulajdonságai vannak az így készülő lámpatesteknek?

A késztermék egy speciális kétkomponensű lámpatest, amelynek egyik fele átlátszhatatlan, fehér színű, míg másik fele optikai opalizálással rendelkezik. Ami igazán innovatív, hogy a két komponens egyetlen termékké áll össze az előállítás folyamán. A felhasznált alapanyagoknak köszönhetően az egész szerelvény nagy mechanikai szilárdsággal, magas hő- és ütésállósággal, valamint előremutató, tiszta, egyszerű vonalvezetésű formatervvel rendelkezik. A lámpák magas szintű IP-védelemmel készülnek, ahol az első szám a por, a második a víz elleni védettséget jelöli. A 793-IFS lámpatestek IP66 és IP69K védettségűek, ami azt jelenti, hogy 100 bar nyomású, 80 fokos víz sem tehet kárt bennük. Ennek megfelelően széles körben alkalmazhatóak poros, párás, gyakori vegyszeres tisztítást igénylő környezetek megvilágítására is az élelmiszeripar minden területén. A koextrudált lámpatesteknek a piacon egyedülállóan magas, akár 90%-os fényáteresztő képessége van. Homogén, kiegyensúlyozott fényszórást tesz lehetővé, amit úgy érünk el, hogy optikailag tervezzük a burát, amelyre a belső egy alkatrészek sem vetnek árnyékot. Köszönhetően annak, hogy opál búrát használunk, kiküszöbölhető a LED-eknél komoly problémát jelentő kápráztatás hatása is. A termék UV-stabil, így hosszú évek múltán sem károsodik vagy változik meg a színe. A végzárók rendkívül ellenálló üvegszálas poliamidból, a reflektor pedig fehér színű porszórt acéllemezből készül. A megfelelő áramellátást beépített elektronikus LED előtét biztosítja.

Digitalizáció, automatizáció, mesterséges intelligencia, robotok… Csupa olyan kifejezés, amelyet egyre többet lehet hallani az iparban is. Mit hoz a jövő a világítástechnika és a műanyagipar területén?

Ahogy a világban, úgy az IBV-nél is egyre inkább megfigyelhető a tendencia, amely szerint egyedi igényeket szükséges kiszolgálnunk. Esetenként tíz-húsz darabos szériánk is van, de még ötven-száz darabos megrendelésre sem tudunk robotokat üzembe helyezni, mert tovább tart elindítani, majd stabilizálni a folyamatot, mint maga a gyártás. A robotizálás, az automatizáció elsősorban a nagyszériás tömeggyártásnál kifizetődő. Természetesen egy autógyárnál, ahol hosszú éveken keresztül ugyanazt a típust gyártják, és az adott gyártósor végén csak az üléskárpit színe jelenti a változót, erőteljes automatizációs folyamatok mentek végbe. Esetünkben az említett kisszériás, egyedi igények ellene dolgoznak ennek a folyamatnak.

Humán-erőforrás tekintetében azt tudom mondani, hogy noha egyes iparágakban megfigyelhető az emberi tényező kiszorítása, de esetünkben megkerülhetetlen a szakképzett munkaerő fenntartása, hiszen a fejlődés iránti fokozott és folyamatos igény egyre erőteljesebb, aminek köszönhetően egyre nagyobb befektetést jelent anyagilag, illetve humán-erőforrás szempontjából is az, ha valamilyen pluszt szeretnénk nyújtani a partnereink részére.

A kínai Jwell Company extrúder berendezését a márka magyar képviselete, a Thege-Plastic Kft. szállította. De hogyan kerültek kapcsolatba a IBV Hungária Világítástechnikai és Műanyagipari Kft.-vel?

„Az IBV és a Thege-Plastic Kft. korábban már együttműködött, ám ezúttal online megkeresés útján találtak meg minket, ráadásul a pandémia alatt, ezért a projektet személyes találkozás nélkül voltunk kénytelenek lebonyolítani telefonos megbeszélések során. A bizalom az iparágban egyébként is megfizethetetlen” – mondja Konkoly-Thege István, a Thege-Plastic Kft. ügyvezetője.

Az IBV, multinacionális nagyvállalatként már az üzleti terv megfogalmazásakor tudta, hogy távol-keleti megoldást szeretne vásárolni, azonban a kockázatokat szerették volna elkerülni, ezért is esett a választásuk a berendezések hazai forgalmazójára, akik vállalták, hogy azon túl, hogy telepítik a berendezést, ellátják a szervizelési feladatokat is.

A sanghaji Jwell Company több évtizedes szakmai tapasztalatával és számtalan szakmai elismerésével a világ élvonalába tartozik műanyag extruderek és fúvógépek gyártásában. Az autó-, építő- és háztartási-iparba is szállító vállalat, amely éves szinten kétezer extrudáló gépsort értékesít világszerte, gazdálkodási elvét a hibanélküliség köré építi, így többek között CE és IS09001-es tanúsítvánnyal is rendelkezik. A márka és a Konkoly-Thege Kft. három éve működik együtt, már több sikeres projekten vannak túl, jelenleg pedig egy teljes gyártóüzem berendezéseit fogják közösen szállítani.

„A műanyagiparban eltöltött évtizedek alatt a fröccsöntés és az extrudálás szakértőjeként minden szükséges technikai és technológiai összetevőt biztosítunk ahhoz, hogy partnereink a legrövidebb időn belül megkezdhessék a gyártást az általunk forgalmazott gépekkel, amelyek számos iparágban teljesítenek szolgálatot, így például az építőiparban és az orvostechnikai iparban is” – mondja Konkoly-Thege István.

Az új berendezés az eddigi gyakorlat, a fröccsöntés helyett egy sokkal hatékonyabb és energiatakarékosabb gyártást tesz lehetővé, amelyek mind fontos hívószavak napjainkban, a jövőben pedig még inkább azok lesznek. „Sokan keresik a lehetőséget arra vonatkozóan, hogyan tudnak például munkaerőt kiváltani, minél innovatívabb megoldásokat hadrendbe állítva versenyelőnyre szert tenni. Ebben maradéktalanul a partnereink segítségére vagyunk és leszünk is” – zárja gondolatait a Thege-Plastic Kft. ügyvezetője.