Csütörtök estig hőségriadó van érvényben, a meteorológiai szolgálat pedig szinte a fél országra harmadfokú figyelmeztetést adott ki. A tartós hőség főleg a gyerekeket, az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti, de az egészséges szervezetet is megterheli a hőhullám. Ha lehet, 11 és 15 óra között senki ne menjen ki a napra, sok vizet kell inni, és kerülni érdemes a kávé- és az alkoholfogyasztást!

Harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos kedden 00:00 órától csütörtök éjfélig, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) pedig a következő napokra az egész ország területére figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Mint írják, kedden a napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 26, 27, helyenként már a 29 fokot is, a Köpönyeg.hu szerint pedig akár 38 fokig is felkúszhat kedden a hőmérő higanyszála. 

Emiatt kedden elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, másodfokú, narancsárga figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Pest, Zala, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre. Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyékben pedig a legmagsabb, hármas szintű figyelmeztetés van érvényben. 

Igyunk sok vizet, maradjunk árnyékban

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi közleménye szerint a tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.

Azt javasolták, hogy 

  • lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.
  • A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően.
  • Ügyeljünk a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban! Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót sem, mert ezek meggyulladhatnak a nagy melegben.
  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Az enyhülés is 31 fokot jelent

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban sem enyhül majd a hőség. Szerdára már hat megyére adtak ki harmadfokú figyelmeztetést,

csütörtökre pedig már nyolc megyében, szinte a fél országban lesz ilyen érvényben. Ezeken a napokon az ország többi megyéjében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. 

Forróság Budapesten 2021. 06. 18.Fotó: Polyák Attila - Origo

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint az enyhülésre még napokig várni kell, hűvösebb, frissebb levegő csak pénteken érkezik hazánk fölé. Azonban ez is csak pár fokos enyhülést jelent: pénteken 31, szombaton már csak 28 fok körüli értékeket mérhetünk. Zivatar, zápor inkább csak szombat hajnalban fordul elő.