Idén is érvényben maradhat a nyelvvizsga-amnesztia

nyelvvizsga, vizsga,
Vágólapra másolva!
Idén is átvehetik a diplomájukat azok, akik sikeres záróvizsgát tettek, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával - hangzott el a társadalmi újraindításért felelős operatív törzs tájékoztatóján. A javaslatról szerdán tárgyal majd a kormány.
Vágólapra másolva!

A mostani járványügyi helyzetről is tájékozódott az Operatív Törzs, és továbbra is kedvező a helyzet a magas átoltottságnak köszönhetően – mondta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy június végéig biztosítják a gyermekfelügyeletet a köznevelési intézményekben, de ezzel párhuzamosan zajlanak a táborok.

150 ezer táborozót fognak idén segíteni.

Egész nyáron lehet a köznevelési intézményeknek táborokat szervezni – közölte a miniszter.

Novák Katalin elmondta, hogy a közművelődési intézményekben tartott esküvőkre az esküvőkre vonatkozó szabályok érvényesek. A miniszter szólt arról is, hogy az érvényben lévő védelmi intézkedések felülvizsgálata is megkezdődött.

Marad az amnesztia

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az egyetemek jól reagáltak a koronavírus-járványra. Szükséges a megfelelő nyelvtudás ismerete a diákok sikerességéhez - tette hozzá. Körülbelül 20 ezer diplomázó hallgatónak nincsen meg a nyelvvizsgája - ismertette az államtitkár. Az érintett szervezetek azt javasolták, hogy aki 2021. június 30-ig sikeres záróvizsgát tett, az könnyítést kapjon. A tavalyi évhez hasonlóan idén is átvehetik majd a diplomát a fiatalok nyelvvizsga nélkül - tette hozzá.

Idén is át lehet venni nyelvvizsga nélkül a diplomát Forrás: MTI

Novák Katalin elmondta, hogy az Operatív Törzs támogatja, hogy idén is legyen nyelvvizsga-amnesztia.

Akár a maszkhasználatban is lehetnek változások

A miniszter szólt arról is, hogy 80 millió forint jut ifjúsági szervezetek számára pályázati úton.

2021. december 31-ig van átjárhatóság a SZÉP-kártyán lévő számlák között – mondta a miniszter.

A maszkhasználat esetében érdemes végiggondolni, hogy milyen észszerűsítések lehetségesek – mondta egy kérdésre Novák Katalin.

A miniszter a hitelmoratóriumról azt mondta, hogy ez egy óriási segítség a családoknak, vállalkozásoknak.

Amíg szükség van a mindennapi terhek csökkentésére, addig fenntartják ezt az intézkedést

– tette hozzá. Egy-két hónapnyi idő még van arra, hogy döntsenek erről.

Az adó-visszatérítésről nem kedvezmény, nem támogatás - mondta egy másik kérdésre. Novák Katalin a részletszabályokról azt közölte, hogy azok kidolgozása jelenleg is zajlik.