Korrupció miatt indult eljárás egy hatósági állatorvos és társai ellen

Vágólapra másolva!
A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt indított eljárást gy hatósági állatorvos és öt társa ellen. Erről tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán a médiát.
Vágólapra másolva!

A megalapozott gyanú szerint a hatósági állatorvos, egy szolgáltató állatorvos, több kutyakereskedő és segítőik abban állapodtak meg a jogszabályi rendelkezések megszegésével,

hogy kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

A szolgáltató állatorvos biankó kisállatútleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna, majd a vezető beosztású hatósági állatorvos segítőjével rögzítette a webalapú nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül állította ki a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárás során a nyomozó ügyészség 2021 májusában Békés megyében összehangolt akcióban tizenegy helyszínen tartott kutatást az NVSZ és a rendőrség közreműködésével.

Az ügyészség jelentős mennyiségű bizonyítékot és készpénzt foglalt le, öt ember előállítását és kettő őrizetét kezdeményezte, egyiküket a bíróság letartóztatta.

Az egyik gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését és vallomást sem tett. Akik vallomást tettek, részben vagy egészben elismerték a bűncselekmények elkövetését - olvasható a közleményben.