A gyermekek felvilágosítása mindenképp a szülőre tartozik, a pedofília elleni küzdelem viszont az állam feladata - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a dpa német hírügynökségnek.

A jelentés szerint a kormányfő kiemelte, hogy az állam kötelessége biztosítani a gyermekek testi épségének és mentális egészségének különleges védelmét.Magyarország ezzel a hozzáállással az európai értékkánon és egy nyitott, toleráns Európai Unió közepén foglal helyet.Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) megtiltotta a müncheni Allianz Aréna szivárványszínű díszkivilágítását a német és a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzésének idejére, kijelentette:nem állami döntés, hogy a szivárvány színeiben világít-e a müncheni labdarúgó-stadion, vagy egy másik európai stadion".
Hozzátette, hogy a szivárványszín Budapesten is magától értetődő módon hozzátartozik az utcaképhez.

Orbán Viktor azt mondta, hogy míg a kommunizmus idején Magyarországon üldözték a homoszexuális embereket, ma az állam nemcsak garantálja, hanem aktívan védelmezi is a homoszexuálisok jogait, hiszen az egyéni szabadság a legfőbb érték.Mint mondta, biztosítani kell, hogy mindenki szabadon eldönthesse, hogyan él.

Ez az alapkövetelmény a diktatúra ellen vívott szabadságharcunk öröksége.
Soha többé nem szabad korlátozni azt a szabadságot, amelyért 1989-ben mi magunk megharcoltunk- jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök kifejtette, hogy egy ideális, szabad világban a nők korlátozás nélkül egyenrangúak a férfiakkal, nincs rasszizmus, antiszemitizmus és homofóbia, a pedofíliát üldözik és a törvény legteljesebb szigorával büntetik, a kisebbségek teljes körű védelmét garantálja az állam, a kisebbségvédelmi törvények pedig a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

Ahol ez az eszmény még nem valósult meg, ott a férfiaknak aktívan harcolniuk kell a nők egyenlő jogaiért, egy kereszténynek ki kell állnia az antiszemitizmus ellen és meg kell védenie zsidó polgártársait, és egy heteroszexuális férfinak meg kell védenie a homoszexuálisokat a kirekesztéstől, a támadásoktól és a megkülönböztetéstől - tette hozzá Orbán Viktor.