Tizennyolc magyar futballszurkolóból tizenhatot elengedett már a német rendőrség - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Debrecen TV-nek nyilatkozva.

Szerdán a németek ellen győzelemmel felérő döntetlent ért el a magyar labdarúgó válogatott. A berlini nagykövet is számos gratulációt kapott már a magyarok teljesítménye miatt, ami azt mutatja, hogy normális emberi kapcsolatokra törekvők közt egy futballmérkőzés nem okozhat problémát - mondta Szijjártó Péter.

Az pedig, amilyen hangulatot próbáltak gerjeszteni a meccs körül, azok szégyene, akik megpróbálták egy aljas politikai játszmába és egy hazugsághadjáratba belerángatni a mérkőzést, a sportolókat és a nézőket - fogalmazott. Szijjártó Péter szerint akik kint voltak szurkolni Münchenben, mindannyian érezhették a folyamatos provokációkat, azt a bánásmódot, ami a korrektségtől viszonylag messze van. Ezek közt említette azt, amikor a magyar szurkolótábor elé kommandósok vonulnak fel, vagy amikor órákra megállították magyar szurkolók buszát az odaúton, illetve azt is, hogy a konzulok nem lehettek jelen. Hangsúlyozta: szokatlanul és megdöbbentően ellenséges, inkorrekt hozzáállást tapasztaltak a bajor hatóságok részéről. Gátlástalan és aljas politikai körítést vittek a meccs köré azok, akik sokszínűségről, elfogadásról, demokráciáról liberális értékrendről beszélnek - jelentette ki.