Csúcson a hőség - és tovább marad a vártnál

Balatonfenyves, 2021. június 22. Fürdőzők a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Csütörtökön megdőlt az országos és a fővárosi napi melegrekord, illetve a júniusi abszolút rekord is, Fülöpházán ugyanis negyven fokot mértek. Müller Cecília országos tisztifőorvos meghosszabbította  a hőségriadót, az enyhülés később jön a vártnál.
Vágólapra másolva!

Országos átlagban 37 fok köré melegedett fel a levegő, az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb - írja csütörtök délutáni bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A bejegyzésük szerint Fülöpházán mérték a legmagasabb értéket, ahol 40 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

Ezzel

nemcsak a napi melegrekord dőlt meg, de a júniusra vonatkozó országos rekord is.

Az előbbit Békéscsaba tartotta, ahol 2002-ben 38,4 fokot mértek, a havi rekord pedig Szerephez köthető, ahol 1935-ben 39,9 fokot mértek.

A fővárosban is megdőlt a napimaximum-rekord, Újpesten ugyanis 38,1 fokot mértek.

Szerdán is megdőlt az országos és a budapesti napi melegrekord is. A fővárosban, Újpesten 36,6 fokot mértek (az eddig rekord 36,1 fok volt),

míg az új országos napi melegrekord 37,8 fok lett

(az eddigi 0,1 fokkal volt kevesebb). Az előrejelzések szerint csütörtökre várható a mostani hőhullám csúcsa, péntektől elkezd mérséklődni a meleg, persze nem mindenhol ugyanakkora mértékben - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közösségi oldalán. Ugyanakkor az enyhülés is viszonylagos, bőven 30 fok felett maradhat a hőmérséklet, ezért is hosszabbította meg az országos tisztifőorvos a hőségriadót.

A hőség miatt másodfokú, illetve több megyében harmadfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

Szerdára virradó éjszaka

Budapesten már megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet napi rekordja is,

Budapest-Lágymányos állomáson hajnalra 23,8 fokig hűlt csak le a levegő hőmérséklete.

A csütörtöki napra 33-39 fokot vártak, de nem lehetetlen, hogy lesz hely, ahol átlépi a hőmérséklet a 40 fokot. Fontos, hogy ezek a hivatalos, tudományos precizitással mért adatok: a mérőeszközök fű felett, árnyékban, két méter magasan vannak, a városokban a betonon, házak között értelemszerűen ennél is magasabb a hőmérséklet.

Fürdőzők Balatonakarattyán Forrás: Kálló Péter - Origo

Az OMSZ azt is közölte, hogy csütörtökön valószínűleg újabb rekord fog megdőlni, mert már délelőtt 38 fok közelébe emelkedett a hőmérséklet: Kelebia állomáson dél körül 37,5 fokot mértek.

Péntek éjfélig marad a harmadfokú hőségriadó

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint

péntekig meghosszabbítják a harmadfokú hőségriadót.

Harmadfokú hőségriadót - vagyis a legmagasabb hőségriasztást - akkor rendelnek el, ha a középhőmérséklet három egymást követő nap átlépi a 27 Celsius fokot.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

A hatóságok ismét felhívták az emberek figyelmét arra, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözékkel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

A hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók.

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Sokan próbálják fürdőkben átvészelni ezeket a napokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Országos Mentőszolgálat is hangsúlyozza, hogy a nagy meleg és a perzselő napsütés fokozott terhelést ró a szervezetre, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk.

Fontos, hogy a cukros üdítőital és alkohol helyett inkább vizet és legalább 2-3 liter folyadékot fogyasszunk.

A napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetik a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

Elképesztő forróság van az autópályákon is, hőkamerás felvételen látható, hogy az elválasztósávban lévő növényzetnél 32 fok körüli a hőmérséklet, ahol kisebb a forgalom, ott pedig közel 49 fokot mértek.

Pénteken érkezik a hidegfront, de ettől még nagyon meleg lesz

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Szombaton csapadékosabb, aztán ismét szárazabb, napsütéses idő várható.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 17-23, a legmagasabb 28-37 fok között várható. A Dunántúl északnyugati részére már megérkezik a hűvösebb levegő,

de keleten továbbra is kitart majd a kánikula.

Szombaton szórványosan valószínű csapadék, éjjel, délelőtt bárhol előfordulhat, a nap második felében inkább az ország északkeleti felén lehet zápor, zivatar. Estétől csaknem mindenütt megszűnik a csapadék. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hajnali 14-21 fokról délutánra 25-31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap sok lesz a napsütés. Néhol fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A leghidegebb órákban 13-19 fok várható. Napközben 27-32 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Ilyen szintű hőhullám szokatlannak számít júniusban, főleg a hidegebb tavaszi időjárás és esőzések után. Áprilisban még néhány helyen havazott az országban, akkor arról számolt be az Origo is, hogy ez volt a 21. század eddigi leghűvösebb áprilisa. Május közepén szintén az átlagos alatt maradt a hőmérséklet, ráadásul a szokásosnál helyenként három és félszer több csapadék volt.