A mostani hőhullám veszélyesebb a szokásosnál

Forróság Nyár Kánikula Budapest Szabadság tér Forróság Budapesten 2021. 06. 18.
hőség szökőkút
Forróság Budapesten 2021. 06. 18.
Vágólapra másolva!
Ez az első nagy hőhullám, ami ráadásul nagyon sokáig tart, a szervezetünk pedig nem készült fel rá - mondta dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Metropolnak.
Vágólapra másolva!

Akár 40 fok is lehet, ami hőérzetben még több. Ha napon vagyunk, akár 45 fokos hőmérséklettel is kell számolnunk" - mondta a szakember, aki szerint a mostani forróság több okból is veszélyesebb a szokásosnál.

Még nem készült fel a szervezetünk

„Egy kifejezetten tartós és nagyon erős hőhullámot tapasztalunk. Ez most többszörösen rosszabb az éves, szokásos elsőhöz képest, mivel nagyon hűvös tavasz után érkezett. Az éves első hőhullámnál még nem alakultak ki azok a megfelelő praktikáink, amivel védekezünk az ilyen forróság ellen és a szervezetnek problémás az alkalmazkodás, még nem volt ideje fokozatosan átállni" – mondta a dr. Pintér Ferenc.

Az egészséges emberek is megviseli a hőség, az idősekre és a gyerekekre még jobban kell figyelni Fotó: Polyák Attila - Origo

A meteogyógyász szerint szokatlan, hogy a vörös kódot napokra kell elrendelni. „Az első hőhullám nem szokott egy hetet meghaladó lenni. Ez igen ritka, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor szokásosnál is komolyabban kell venni a hőség elleni védekezést".

Megnő a közúti balesetek, infarktusok és sztrókok száma

Mindenkit megvisel ez a hőség, nem csak a frontérzékenyeket. Az időseket, krónikus betegeket, a kisgyermekeket még inkább fokozottan védeni kell a hőségtől. Ilyenkor még az egészséges emberek is sokkal figyelmetlenebbek, agresszívebbek lehetnek.

A tartós forróság miatt egyre jobban kifárad a szervezet,

mivel éjszaka nem tudunk aludni, csak forgolódunk, emiatt másnap ismét kimerülten ébredünk.

Megszaporodnak a rosszullétek és megnő az infarktusok és sztrókok száma, mivel a nagy meleg élettanilag nagyon kedvezőtlenül befolyásolja a keringési rendszerünket" - figyelmeztet a szakember.