Már délután felhőszakadás, viharos erejű szél és jégeső is jöhet

Eső Flórián tér
Budapest vihar eső időjárás
Flórián tér
Vágólapra másolva!
Szinte az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt péntekre. Már délután felhőszakadás, viharos erejű szél és jégeső is jöhet. A kánikula azonban már megszűnik az északnyugati, északi tájakon.
Vágólapra másolva!

A délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg - írja figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki

A közleményük szerint az éjszaka első felében az intenzív zivatartevékenység súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző. A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős,

helyenként akár 100-120 kilométer per órás szél, nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti.

Mint írják, az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Az OMSZ ezért elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyékre,

az ország többi részén pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Az OMSZ előrejelzése szerint ezzel párhuzamosan pénteken az északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett továbbra is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.