Ez a hőség már tényleg életveszélyes

Hőség Forróság Nyár Kánikula Budapest
Széchenyi fürdő
Vágólapra másolva!
Százhúsz éve nem mértek olyan magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint csütörtökön. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak. Mivel még marad a kánikula, Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. A napokig tartó kánikula már nem csak a betegeket, az időseket viseli meg, mindenkire hatással van.
Vágólapra másolva!

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. budapesti központjában az országszerte tapasztalható rendkívüli hőség miatt napról napra újabb történelmi terhelési rekordokat rögzítenek a szakemberek. A háttérben lévő okot nem nehéz kitalálni:

a klímák és az egyéb hűtőberendezések, ventillátorok valószínűleg mindenhol folyamatosan használatban vannak,

a júniushoz képest szokatlan hőség ellen igyekszik mindenki védekezni.

A kánikula brutális mértékben érte el Magyarországot, a meteorológiai szolgálat adatai szerint

évek óta nem volt ehhez fogható kánikula, a tavalyi, kevésbé meleg nyárhoz képest pedig még erősebbnek tűnik a kontraszt.

A szakemberek kiemelik, hogy a mostani kifejezetten erős és tartós hőhullám, a hűvösebb tavasz után valósággal sokkolja a szervezetet, mivel nem volt idő az átállásra. Szokatlan, hogy a vörös kódot napokra kell elrendelni. Az első hőhullám nem szokott egy hetet meghaladó lenni.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Mindenkit megvisel ez a hőség, nem csak a frontérzékenyeket. Az időseket, krónikus betegeket, a kisgyermekeket még inkább fokozottan védeni kell. Ilyenkor

még az egészséges emberek is sokkal figyelmetlenebbek, agresszívebbek lehetnek,

főleg, ha - klíma hiányában - nem tudnak aludni otthon, a forró lakásban. Ez másnap figyelmetlenséghez, balesetekhez vezethet - az autósoknak érdemes előre készülni - , de

a keringésre is hatással van, megnő az infarktus és a sztrók veszélye.

Enyhülés jön, de utána újra melegszik

Ahogy megírtuk, Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. Este 8 óráig érvényben van a vörös kód is. Az idei első hőhullámban az országos tisztifőorvos először múlt szombattól kedd éjfélig rendelte el a hőségriasztást, ez a másodfokú intézkedés. Kedd 0 órától viszont hőségriadót rendelt el Müller Cecília. Ez a legmagasabb, harmadfokú intézkedés eredetileg csütörtök éjfélig lett volna érvényben, de ezt egy nappal, péntek éjfélig meghosszabbította az országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja. Pénteken napközben érkezhet északnyugat felől a hidegfront, amely szombatra hoz országos enyhülést.

A Köpönyeg.hu szerint így alakulnak a következő napok:

  • Szombat

Hajnalban az Alföldön egy kiterjedt zivatarrendszer okozhat sokfelé felhőszakadást, jégesőt, szélrohamokat. A csapadéktömb reggelre elhagyja az országot és sok napsütésre számíthatunk. Napközben újra növekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar ekkor már csak a kb. Miskolc-Debrecen vonalon alakul ki. Az északnyugati szél gyakran lesz élénk, zivatarok környezetében viharos. Pár fokkal felfrissül a levegő: 25-32°C várható délután.

  • Vasárnap

Napos, főleg a Dunától keletre gomolyfelhős idő várható. Zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő. Gyengül a légmozgás, és újra erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a 30 fokos hőség.

  • Hétfő és kedd

A forró nyári napsütést csak kevés gomolyfelhő zavarhatja, csupán helyi zivatar fordulhat elő elvétve. Tovább fokozódik ismét a hőség: kedden akár már 37-38°C is lehet. A déli szél gyakran lesz élénk.

  • Szerda és csütörtök

Folytatódik az igazi strandidő sok napsütéssel. Erőteljesebb lesz azonban már a gomolyfelhő-képződés, és főleg csütörtökön már gyakrabban alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. 30-36 fokos, országos hőség lesz.

Vagyis, némi enyhülés után újabb komolyabb kánikula jön, amire érdemes már előre felkészülni.