Egy borsodi bűnbanda legalább 32, kiszolgáltatott helyzetben lévő nőt kényszerített prostitúcióra Európában és Dubajban. A megszerzett pénzüket elvették, ebből fedezték a luxuséletüket.

A bűnszervezetet vezető férfi 2012 januárjától kezdve ismerősük útján szervezte és irányította olyan fiatal nők toborzását, akik munka nélkül arra kényszerültek, hogy prostitúcióból tartsák el a családjukat. A nőket Svájcba, Németországba, Hollandiába és Belgiumba vitték, hogy prostituáltként dolgozzanak. Azt ígérték nekik, hogy rövid idő alatt sok pénztkereshetnek, amivel javíthatnak a saját és a rokonaik életszínvonalán.

A bűnszervezet hierarchikusan, szigorú rendszerben működött. A tagok szavakkal és tettekkel is bántották a nőket, hogy a nagyobb haszon érdekében többet dolgozzanak. A megszerzett pénzt elvették tőlük. Annyit hagytak meg nekik, ami a létfenntartáshoz szükséges volt.

A bevétel nagy részét a banda tagjai magukra és a családjaikra költötték, ebből finanszírozták a luxuséletüket. Emiatt a nők, miután abbahagyták a munkát, ugyanolyan, vagy rosszabb anyagi helyzetbe kerültek, mint amilyenben előtte voltak. A banda legalább 32 nőt futtatott Európában.

Első fokon a bíróság bűnszervezetben, társtettesként, folytatólagosan elkövetett emberkereskedelem, kerítés, valamint kitartottság miatt elítélt 16 embert. Közülük tizenöten 3-15 év közötti fegyházbüntetést kaptak. Ezen felül a futtatásból szerzett pénzre vagyonelkobzást rendeltek el. Ez az összeg közel 95 millió forint.

Az ítélet ellen a tagok felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, az ügyészség pedig súlyosbításért. A másodfokon eljáró Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fenntartotta az ügyészség fellebbezését, mivel szerintük indokolt az ítélet súlyosbítása. Az ügyben a Debreceni Ítélőtábla fog dönteni másodfokon.