A hétvégén ketten is belefulladtak a Balatonba, miközben péntektől vasárnapig huszonegy embert mentettek ki a tóból a vízirendőrök - tudatta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője hétfőn.

Idén már négyen fulladtak a Balatonba. Egyikük sem sértette meg a fürdőzés szabályait, és a balesetek idején nem volt viharjelzés sem érvényben - mondta Verb István. Még mind a négy ügyben zajlik a vizsgálat közigazgatási eljárás keretében - tette hozzá. 

Ketten feltehetően rosszullét következtében haltak meg, partközelben, olyan kis vízben, ahol még a lábuk is leért.

A balesetek idején nem volt viharjelzés sem érvényben (Balatonakarattya)Forrás: Kálló Péter - Origo

A harmadik esetben egy horgász halt meg, akinek felbillent, majd elmerült a kajakja. Legutóbb vasárnap egy SUP-ot (állva evezésre használt speciális deszkát, "állószörföt") bérlő fiatal tűnt el Siófoknál a mélyvízben. A körülötte lévők csak annyit észleltek, hogy üresen sodródik a vízieszköz.  Hiába ért ki a helyszínre két percen belül a vízirendőrség, az elmerült fiatalembert sokáig nem találták meg, az életét már nem lehetett megmenteni. A helyettes kapitányságvezető arról is beszámolt, hogy  idén eddig 47 esetben száz embert mentettek ki a Balatonból a vízirendőrök; most péntektől vasárnapig tíz esetben 21 embernek kellett segítséget nyújtani. 

(A Balatonon civil vízimentők is tevékenykednek, ők nyár végén közölnek összesített mentésszámokat.)
A pénteki vihar előtt sikeres volt a megelőző munka, mindenkit igyekeztek kiterelni a partra - folytatta Verb István. Így is éjjel kettőig mentettek:  öt, a vihar miatt kikötni már nem tudó vitorlást, 13 emberrel a fedélzeten kellett partra segíteni  - idézte fel.

Arra a kérdésre, hogy jelent-e a szokásosnál nagyobb veszélyt az utóbbi pár évben népszerűvé váló SUP, a kapitányságvezető-helyettes azt felelte, hogy nem, ha szabályosan használják.

A következő napokban ismét rendkívül meleg lesz, 11-16 óra között nem célszerű a nyílt vízen tartózkodni (Balatonakarattya)Forrás: Kálló Péter - Origo

Verb István hangsúlyozta: csak úszástudással szabad mélyvízbe menni, fürdőeszközt használni, vízijárművekről felhevült testtel és úszástudás nélkül nem szabad vízbe ugrani, a mederviszonyokat,  a partokat nem ismerőknek, gyengén úszóknak javasolt mentőmellényt viselniük a vízieszközökön. 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő napokban ismét rendkívül meleg időjárás várható, amely erősen kihat mindenki szervezetére, ezért nem célszerű a nyílt vízen tartózkodni az extrém melegben, általában 11-16 óra között.

Ha valaki bajba kerül vagy bajbajutottat lát a Balatonban, a 1817-es segélyhívó telefonszámon kérhet segítséget.