Magyarország 200-200 ezer vakcinát ad Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak

Nyugat-lengyelországi Rogalin kastély, V4, Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy a térség országaiban nagyobb legyen a koronavírus elleni védettség, Magyarország 200-200 ezer koronavírus-elleni vakcinát ad Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak - tudatta hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter a V4-csoport lengyelországi találkozóján, amelyen részt vettek a nyugat-balkáni országok diplomáciai vezetői is.
Vágólapra másolva!

"Minél védettebbek a szomszédok, annál biztonságosabb helyzetbe kerül Magyarország egészségügyi szempontból" - mondta Szijjártó Péter a nyugat-lengyelországi Rogalin kastélyban.

A kínai vakcinákat júliusban szállítják a két országnak - közölte a politikus, kiemelve: a Sinopharm oltóanyagát mindkét nyugat-balkáni országban jóváhagyták, Magyarországon pedig bebizonyosodott a vakcina eredményessége, és a kínai gyártó és kormány is engedélyezte az átadást.

- hangsúlyozta Szijjártó, utalva arra, hogy a napokban öt és fél millió magyar lesz beoltva.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a V4-ek és a Nyugat-Balkán országainak diplomatái minden évben találkoznak, mert a két térség egymásra van utalva.

Egymásra utaltság jellemzi az egészségi helyzet mellett a biztonságot, hiszen az illegális migrációs folyamatokat már a Nyugat-Balkánon, vagy még azelőtt meg kell állítani.

Igaz ez gazdasági vonatkozásban is, hiszen az Európai Unió és a Nyugat-Balkán összes kereskedelmi forgalmának húsz százalékát Közép-Európa bonyolítja le - mondta a miniszter.