Ismét élőben jelentkezik a Mandiner vitasorozata, ezúttal Menczer Tamás és Mesterházy Attila vitatkozik a magyar külpolitikáról július 1-jén csütörtökön, 16 órától a Várkert Bazárban. 

Bő egy évnyi bezártság után a Mandiner eseményei is visszakerülnek a személyes térbe, az újbóli találkozásra pedig mindjárt lehetőséget is kínálnak csütörtökön, 16 órától a Várkert Bazárban - írja a Mandiner.

Habár kevesen látnak rá igazán, és elhomályosítja néha a belpolitikai csatározás, országunk igazán nagy sorskérdéseit valójában a külpolitika dönti el.  Minden országvesztésünkhöz rossz külpolitikai döntések akár több évtizedes sorozata vezetett – igaz ez a pusztító világháborúkra, Trianonra és a szovjet megszállásra is. És mikor országrészeket, nemzettársakat csatolnak le rólunk, mindig akkor döbbenünk rá utólag, hogy bezzeg a szomszédok külpolitikája mennyivel jobb volt.

Hogy a 21. század elején végre tanulhassunk a múlt hibáiból, két szakpolitikust hívtak vitára korunk sorskérdéseivel kapcsolatban. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkáraként az első vonalban harcolta végig az elmúlt négy évet a magyar külpolitikában, a keze ott volt az európai csatározásokban, a kínai és orosz tárgyalásokban, illetve az elmúlt bő egy évet meghatározó Covid-külpolitikában, a vakcinák és egészségügyi segédeszközök beszerzésében, illetve az utazási megállapodások letárgyalásában, melyekkel kapcsolatban még mindig nincs minden meccs lejátszva.

Mesterházy Attila MSZP-s politikus pedig évekig a legmagasabb nemzetközi pozíciót betöltő magyar politikus volt a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnökeként, most pedig a szervezet alelnöke – így volt alkalma a világ legerősebb katonai szövetségének szemszögéből vizsgálni geopolitikai kérdéseket, ráláthatott az amerikai, az orosz és a kínai külpolitikára. 

A két politikus most értékeli az elmúlt tizenegy év magyar külpolitikáját, különös tekintettel a Covid-járvány kezelésére, a Keleti Nyitásra, európai és NATO-s pozícióinkra. Menczer és Mesterházy válaszolnak majd a mai magyar külpolitika legfontosabb kérdéseire:

  • Merjünk-e kicsik lenni, vagy beleszólhatunk nagyobb szövetségeseink dolgába?
  • Mi a teendőnk, ha olyan nagyhatalmakkal kell együttműködnünk, amelyek ezer uniós szankció ellenére is diktatúrák kívánnak maradni?
  • Egyáltalán, van-e értelme szankcionálnunk őket?

A szakpolitikusoknak emellett gyakorlati kérdést is feltesznek majd – kiderül például, hogy kezelnék azt a helyzetet, hogy a német hatóságok egy futballmérkőzés előtt magyar szurkolókat vegzálnak, hogyan reagálnának az ukrán nyelvtörvényre, és mit kezdenének Aljakszandr Lukasenka elnökkel, ha ismét a földre rángatna egy civil repülőt.

A vitát élőben lehet követni, ehhez regisztráció szükséges ezen az űrlapon, majd a regisztrációt megerősítő e-mailt követően lehet megjelenni a Várkert Bazárban csütörtökön délután 16 órakor.