Felháborító szerződéseket kötött egy szentendrei ingatlanközvetítő iroda

Vágólapra másolva!
Egy szentendrei ingatlanközvetítő iroda olyan blankettaszerződéseket kötött, amikben rögzítették, hogy a közvetítőnek azért is fizetni kellett, hogy hirdesse a lakást, valamint akkor is, ha a tulajdonos talált vevőt, vagy, ha az adott ajánlatot visszautasította a tulajdonos. Az ügyészség pert indított az iroda ellen, amit meg is nyert.
Vágólapra másolva!

Az ingatlan vásárlás vagy eladás az egyik legfontosabb vásárlói döntés, ezért különösen fontos, hogy milyen feltételekkel bízunk meg egy ingatlanirodát.

A közvetítői szerződés jellemzően sikerdíjas, vagyis csak akkor kell fizetni, ha az üzlet létrejött.

Ez azonban nem mindig így kerül a szerződésekbe, ezért az ügyészség rendszeresen átnézi az ingatlanközvetítői cégek szerződéseit.

Egy ilyen vizsgálat után indított pert egy országos hálózathoz tartozó, szentendrei ingatlanközvetítő cég ellen. A közvetítő blankettát csinált a lakásukat áruló tulajdonosoknak, amikben az ügyészség több jogsértő részletet is talált.

Két szerződési pont is kikötötte, hogy akkor is kell fizetni a közvetítőnek, ha nem talált vevőt a lakásra. Ezen felül már akkor is fizetni kellett, ha aktívan hirdették a lakást, de nem vezetett eredményre.

Ez azért tisztességtelen, mert így a tulajdonosnak kellett vállalnia a kockázatot, ha a közvetítői munka nem volt sikeres.

Egy másik szerződési pont szerint akkor is ki kellett fizetni a közvetítőt, ha a vevőjelölt ajánlatot tett, de azt a tulajdonos alapos okból visszautasította.

Az ügyészség keresete után a bíróság megállapította, hogy a szerződési feltételek érvénytelenek, minden szerződésre kiterjedően. Az iroda fellebbezett a döntés ellen.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, ami így jogerős.