A vezető európai intézmények napjainkban a progresszív nézetek mellett tették le a voksukat. A jövőben azt láthatjuk majd, hogy ezen intézményekkel szemben a nép széles tömegei ellent fognak állni, és ennek a rezisztenciának lehet az egyik csomópontja Lengyelország és Magyarország – minderről Patrick J. Deneen amerikai politológus beszélt az Origónak. A neves szakembert korábban Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.

Nem gondolom, hogy a világ ideológiai térképét átrajzolná a koronavírus-járvány és annak hatásai  – mondta Patrick J. Deneen politológus. Az amerikai Notre Dame Egyetem professzora szerint amiben várható változás, hogy azon erők, akiknek a legfőbb céljuk, hogy az államokon belül megerősítsék a hatalmukat, azok ezt mindenképpen meg fogják próbálni. Mélyreható ideológiai változást nem várok a világban, inkább csak abban a tekintetben lehet elmozdulás, hogy a népesség nagyobb felügyeletét szorgalmazó áramlatok megerősödnek  – tette hozzá.

Konzervatív ébredés jöhet

Donald Trump veresége a legutóbbi választáson annak is volt köszönhető, hogy a demokratákhoz képest a kongresszusban lévő republikánusok lényegesen gyengébb pozícióban voltak. Mindezek ellenére mivel a Biden-adminisztráció eddig nagyon erőteljesen csak azt a politikát és témákat erőlteti, amelyek számukra a legfontosabbak, ezért könnyen lehet, hogy a jövő évi félidős választásokon vereséget szenvednek. A Biden-adminisztráció által fémjelzett baloldali ideológiák (genderideológia, identitáspolitizálás) egyáltalán nem számítanak népszerűnek az amerikai társadalom széles köreiben, éppen ezért nem lehet kizárni, hogy egyfajta konzervatív újjászületés, ébredés következik majd az amerikai politikában  – mondta a politológus.

Egyre több európainak van elege BrüsszelbőlForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

Lázadás Brüsszel ellen

Deneen arról is beszélt, hogy a vezető európai intézmények napjainkban a progresszív nézetek mellett tették le a voksukat. A jövőben azt láthatjuk majd, hogy ezen intézményekkel szemben a nép széles tömegei ellent fognak állni, és ennek a rezisztenciának lehet az egyik csomópontja Lengyelország és Magyarország. Ennek a lázadásnak volt az egyik legnyilvánvalóbb jele a Brexit is – tette hozzá. A fő kérdés, hogy az uniós progresszív központosítással szemben mekkora mértékű ellenállás lesz, és ezt hogyan lehet a politikai erőviszonyok nyelvére lefordítani. Az EU valós támogatottsága a különféle népek körében relatív gyenge, és nagyon könnyű mozgósítani ezt az ellenérzést, ha az Uniót külső sokkok érik (migrációs válság, pénzügyi válságok). Nem lennék meglepve, ha a jövőben több olyan választási eredményt is látnánk, amely szembemegy a brüsszeli progresszív központosítással – zárta szavait a politológus.

Deneen: Lenyűgözött Orbán Viktor személyisége

Engem nagyon lenyűgözött Orbán Viktor személyisége, intellektusa, ahogy látja a világot, és ahogy el tudja magyarázni, mit gondol – többek között erről is beszélt Patrick J. Deneen amerikai filozófus korábban a Mandinernek. Elmondta, hogy hetente egy napot olvasással tölt. És nemcsak velem találkozott, hanem rendszerint időt szakít rá, hogy az ide látogató gondolkodókkal eszmét cseréljen.

Patrick J. Denee: Orbán Viktor hetente egy napot olvasással töltForrás: Origo

Találkozott Rod Dreherrel, Yoran Hazonyval... vajon hány másik politikai vezető szakít ilyesmire időt ma a világon? Lenyűgöző! Sokat tanultam, és ő is azt mondta, nagyon tetszik neki a könyvem – mondta Patrick J. Deneen.

A filozófus arról is beszélt: "Egyébként, tekintve
Orbán Viktor reputációját a világban, értem, hogy miért lehetne ez veszélyes a számomra; de professzor vagyok, és úgy gondolom, ha bárki másnak lehetősége lenne találkozni fontos európai politikusokkal, élne a lehetőséggel. Nem látom okát, hogy nemet mondjak az ilyen személyes eszmecserékre való invitálásokra

Sokat lehet tanulni Magyarországtól

Patrick J. Deneen Rod Dreher amerikai író, újságíró, a The American Conservative folyóirat főmunkatársának Szent Benedek válaszútján című könyvének bemutatóján többek között a fogyasztói társadalom pusztító hatásaira hívta fel a figyelmet, hozzátéve azonban: ez még nem a liberalizmus bukásának a jele, de a sikertelenségét jól mutatja.

A kutató szerint számos szempontból inspirálódni lehet abból, amit Magyarország az elmúlt néhány évben letett az asztalra, például ahogyan a migráció kezelésével kapcsolatban képes volt józanul végiggondolni a helyzetet, még ha ez komoly konfliktust is hozott az EU-val.
A politológus hangsúlyozta a hagyományos család megvédésének fontosságát is, hozzátéve azonban, hogy ennek nemcsak az ideológiai, hanem a gazdasági vetülete is fontos, ezért az amerikai gazdaságpolitikában családpolitikai szemléletre lenne szükség. Magyarországtól ezen a téren is sokat lehet tanulni - közölte Patrick J. Deneen.