Huszonegy éve történt a megrázó oktogoni mészárlás - a gyilkos a legsúlyosabb büntetést kapta

Bódi Zsolt, Oktogoni gyilkosság
Budapest, 2003. február 13. Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte több emberen elkövetett emberölés miatt a 2000 nyarán az Oktogonnál lövöldöző férfit első fokon a Fővárosi Bíróság. Az ítélet szerint Bódi Zsolt leghamarabb 35 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A vádirat szerint a férfi 2000. július 4-én késő este rálőtt három fiatalra egy VI. kerület Teréz korúti McDonald's étteremben, majd egy negyedikre az utcán. Az áldozatok közül kettő a kórházban meghalt, kettő pedig életveszélyesen megsebesült. A képen: Bódi Zsolt (k) az ítélethirdetésen. MTI Fotó: Nándorfi Máté
Vágólapra másolva!
Huszonegy évvel ezelőtt ezen a napon, egy 25 éves férfi öngyilkossági szándékkal bolyongott Budapesten. Nem sokkal később úgy döntött, hogy inkább másokat öl meg. A férfi egy Oktogonon lévő gyorsétteremben rálőtt három emberre, majd az utcán még további kettőre. Az Oktogoni mészárlásként is emlegetett éjszakán történtek miatt végül ketten haltak meg, ketten pedig életveszélyesen megsérültek. A lövöldöző sohasem szabadulhat.
Vágólapra másolva!

2000. július 3-án pont olyan kellemes nyári nap volt, mint bármelyik, az év hasonló időszakában. Alkalmas a strandolásra. Ezt használta ki az akkor 25 éves B. Zsolt is. A barátnőjével, annak édesanyjával és a lány testvérével mentek a Lukács fürdőbe, hogy eltöltsenek egy kellemes napot.

A program olyan jól sikerült, hogy a férfi egy ideig azt gondolta, hogy élete legjobb napját töltötte el.

Hogy ezután hogy jutott el odáig, hogy öngyilkos legyen, majd ezt a gondolatát megváltoztatva addig, hogy két embert megöljön, kettőt pedig életveszélyesen megsebesítsen, még mindig nem lehet pontosan tudni. Egy erőtlen próbálkozása volt a férfinak, védekezésként azt állította, hogy hangot hallott, amely arra késztette, hogy öljön.

Öngyilkosságból kettős gyilkosság

A strand után éjszaka sétálni ment. Ekkor már úgy érezte, hogy nem akar tovább élni, ezért magával vitte az engedély nélkül tartott fegyverét. Azzal akart öngyilkos lenni. Egy padon, az oktogonon már a fejéhez is emelte a fegyvert, amikor egy háromtagú társaság megzavarta. A fiúk szerinte túl hangosak voltak. Nem sokkal később mind a három fiúra rálőtt. Ketten meghaltak, csak egyikük élte túl a támadást, de a fejlövéstől, ami érte, a jobb szemére megvakult. Amikor szembesítették egymással a gyilkost, és a meglőtt fiút, előbbi így fogalmazott:

– mondta az előtte álló áldozatának. A meglőtt férfi azt mondta, hogy B. Zsolt azt mondta nekik a lövés előtt, hogy:

B. Zsolt erre azt mondta, hogy a meglőtt férfi biztos sokkot kapott a lövéstől, ezért hallhatott olyanokat, amik nem hangzottak el.

Egy másik tárgyaláson meghallgatták azt a férfit is, akié a gyilkos fegyver volt korábban. Kiderült, hogy 1999-ben hatástalaníttatta a pisztolyt, majd 20 ezer forintért eladta. A fegyver további sorsát nem ismerte és úgy tudta, hogy a hatástalanítás után soha többé nem lehet majd használni a fegyvert.

2001. október 16-án kezdték meg a két halálos áldozatot követelő oktogoni lövöldözés gyanúsítottjának büntetőperét a Fővárosi Bíróságon Forrás: MTI/Földi Imre

A gyilkos azt állította, hogy már élesítve szerezte be a fegyvert, egy bolhapiacon azért, hogy megölje vele magát.

A kiváltó ok, és a lejtmenet

Az indítékról, hogy miért ölt meg két embert a férfi, még mindig nem lehet pontosan mindent tudni. Leszámítva a korábban említett belső hangokat. Ami viszont biztos, hogy aznap este a férfi összeveszett a barátnőjével. Állítása szerint úgy gondolta, hogy romokba dőlt a kapcsolatuk, vesztesnek érezte magát és elhatározta, hogy öngyilkos lesz.

Áldozataira nem rögtön lőtt rá, vagyis amikor meglátta őket. Akkor még hagyta őket elsétálni. Hogy követte őket, vagy véletlen ment be a gyorsétterembe nem lehet tudni. Ami biztos, hogy ismét találkozott velük. A három fiú pont vitatkozott valamin a kasszással. Odament hozzájuk és

egy méterről rálőtt a 22, 23 és 24 éves fiatalra, kettejüket fejbe lőtte, a harmadik társuknak a tüdejét találta el.

A vendégek a lövések után pánikszerűen elkezdtek kimenekülni a gyorsétteremből, közéjük vegyült B. Zsolt is, és kisétált az étteremből. Az egyik tanú a tárgyaláson azt mondta, hogy eközben szembe találkozott B. Zsolttal, aki ráfogta a pisztolyt, és azt kérdezte tőle, hogy:

Erre ő sietve válaszolta, hogy nincs, mire a férfi továbbment mellette, kiment az utcára, majd röviddel ezután hallotta, az újabb két lövést.

Amikor B. Zsolt kisétált, a Nyugati felé indult, ekkor jött vele szembe, állítása szerint két "bűnöző alkatú" férfi.

2003. február 13-án, első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, több emberen elkövetett emberölés miatt, a 2000 nyarán az Oktogonnál lövöldöző férfit a Fővárosi Bíróság Forrás: MTI/Nándorfi Máté

A bíróságon később erről így beszélt:

Azt éreztem, hogy ugyanolyan bűnözők lehetnek, akik a szüleimet is bántalmazták, ezért az egyiküket meglőttem, a másikat pedig megijesztettem egy olyan lövéssel, amit direkt nem rá irányítottam.

A kettős-gyilkos azt állítja ekkor döbbent rá, hogy olyan hibát követett el, amit már nem lehet jóvátenni.

B. Zsoltot röviddel a lövöldözések után két rendőr igazoltatta az utcán. Nem ellenkezett, rögtön feladta magát. A férfiról az elmeszakértő megállapította, hogy nem elmebeteg, de paranoid személyiségzavarban szenved, ami nem elmebetegség.

2003-ban tényleges életfogytiglanra ítélték, ami a legsúlyosabb büntetés Magyarországon.