Kedvezményes árú ingatlanokra csalt ki egymilliárd forintot egy csaló

Vágólapra másolva!
2019-ben kapták el a rendőrök azt a férfit, aki ellen most emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Amikor a férfit feljelentették a károsultak, évekig tartó bujkálásba kezdett. Egy hamis guatemalai útlevelet használt, amikor az elkapása előtt igazoltatták a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint egy 53 éves férfi 2010 és 2013 között 26 ember ellen követett el csalásokat.

A férfi elhitette néhányukkal, hogy kedvezményes áron juthatnak önkormányzati lakáshoz, másoknak azt mondta, hogy jó áron tudja őket bedőlt banki hitelügyletekből származó ingatlanokhoz juttatni.

Azt mondta az embereknek, hogy az önkormányzat, illetve a bank egy konstrukció keretében, egyszerre „egy csomagban" akarja eladni az ingatlanokat, csak így lenne kedvezményes az áruk. Ezért az ingatlanok árát, egy összegben kell kifizetni.

A pénzért cserébe nem adott a vevőknek adásvételi szerződést, mivel a története szerint azokat egy személyben ő vásárolja meg, hanem kölcsönszerződéseket íratott alá velük.

Azt mondta, hogy a lakások szétosztására majd akkor kerül sor, amikor az üzlet teljesül, vagyis, ha megszerzi a lakásokat. Az 53 éves férfi egy címlistát is mutatott a vevőknek a megvásárolható ingatlanokról, amikben belvárosi, I., II., V., VI., XI. és XIII. kerületi lakások szerepeltek.

Az ingatlanok a valóságban nem léteztek, vagy a férfi által mondottakkal ellentétben, nem voltak önkormányzati vagy banki tulajdonban.

A lakásvásárlásokra a valóságban nem került sor, az 53 éves férfinek sem szándéka, sem módja és reális lehetősége sem volt rá.

A férfi összesen nagyjából 1 milliárd forintot csalt ki az emberektől, aminek a nagy részét felélte.

Mindössze 90 millió forint térült meg a sértetteknek okozott kárból. Miután a férfit feljelentették, évekig bujkált a rendőrök elől, azonban 2019-ben elfogták. Mielőtt elkapták, egy korábbi igazoltatásakor egy hamis, guatemalai útlevelet mutatott be a rendőröknek, amiben egy guatemalai állampolgár adatai szerepeltek, az ő fényképével. A Fővárosi Főügyészség a férfit

26 rendbeli csalás minősített bűntettével, valamint közokirat-hamisítással vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását javasolja a vádiratban.

A férfi elfogását követően hosszabb ideig letartóztatásban volt, jelenleg bűnügyi felügyeletben van.