A péntek hajnali jelentések szerint az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, kórházban lélegeztetőgép nélkül 76 embert ápolnak, lélegeztetőgépen pedig 22-en vannak - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában pénteken. A kormányfő részletesen ismertette, hogyan lépnek fel a jelentős építőipari drágulással szemben. A miniszterelnök arra számít, hogy nőni fog a migrációs nyomás.

A péntek hajnali jelentés szerint csütörtökön nem volt koronavírusos halott – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, és hozzátette: ez a nulla jó szám. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 76-an vannak kórházban, és 22-en lélegeztetőgépen. A beoltottak száma ma eléri az öt és fél milliót, így újabb enyhítések jöhetnek – hangsúlyozta a kormányfő.

Ez óriási teljesítmény – mondta, és megköszönte az egészségügyi dolgozóknak a védekezésben, illetve az oltási kampányban végzett munkáját. A kormányfő kiemelte, fontos, hogy a politikusok ne képezzék át magukat járványügyi szakértővé, mert azzal nagy károkat tudnak okozni. Én is konzultálok, figyelek, beszélek – fűzte hozzá.

Orbán Viktor: Az oltás továbbra is életet mentForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Negyedik hullám?

Orbán Viktor szerint a világ nagy részében a negyedik hullámot készpénznek veszik, és szeptember-október környékére teszik. De közmegegyezésnek látszik, hogy aki be van oltva, az jó eséllyel kimaradhat ebből.

Százból tíz ember újrafertőződhet, de az újrafertőződés ereje, gyötrő, lesújtó ereje nagyban függ attól, hogy az illető kapott-e oltást–fogalmazott.

Jelezte továbbá: a kormány foglalkozott ezzel a kérdéssel a csütörtöki ülésen, és azt állapították meg, hogy Magyarország teljes egészében felkészült egy esetleges negyedik hullámra. A tanulság: az oltás életet ment – húzta alá, hozzátéve: aki beoltatta magát, jó esélye van, hogy nem betegszik meg. Aki pedig nem, az majd rá fog jönni, csalfa remény, hogy elbújhat a vírus elől.

Ne a mostani számokból induljanak ki azok, akik nem oltatták be magukat, hanem a legrosszabb időszak történéseiből – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: egyelőre nem lesznek harmadik oltások, mivel nem ismertek egy harmadik vakcina hatásai. Kérdés, hogy a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget? Addig nekünk is óvatosnak kell lenni, mivel bizonytalan a helyzet.

Így lépnek fel az áremelkedés ellen

Orbán Viktor kiemelte: a nyitás önmagában is segíti a gazdasági növekedést, de csikorognak még a fogaskerekek. Tizenhat hónap sok idő, nem tudjuk, még mi jön, ezért kellenek váratlan gazdasági döntések.

Az építőanyagok árával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy októbertől kiviteli korlátozást rendeltek el, mert néhány termék esetén nagyon elszaladtak az árak. Ezt azonban az Unióval is egyeztetni kell, ezért legkorábban októberre realizálódhat. Addig is állami elővásárlási jogot próbálnak bevezetni.

Határozottan fellépnek a drágulás ellen az építőiparbanForrás: DDC

A kormányfő beszámolt róla, hogy a szerdai kormányülésen döntöttek a távmunka kiszélesítéséről, exporthitel biztosításáról, továbbá 17 városban munkahelyteremtő beruházásról, ezenkívül bértámogatás bevezetéséről többek közt a MÁV, a Posta, a Volán vagy a Vízmű dolgozói esetében.

Az építőipari áremelkedés megfékezése érdekében arról is döntöttek, hogy ha bizonyos szint fölötti árat tapasztalnak, a szint fölötti ár 90 százalékát elveszik, ez várható például a kavics, sóder esetében.

A művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányák esetén pedig egy éven belül meg kell kezdeni a működést, ellenkező esetben visszavonják az engedélyt  – magyarázta, hozzátéve: a kisebb pénzű embereket szeretnék lakásfelújításhoz hozzásegíteni.

Orbán Viktor: Senkinek nem maradtam adósa

A gyermekvédelmi törvényt ért európai kritikák kapcsán Orbán Viktor azt mondta, így szokott történni, más törvények kapcsán is jellemzőek a támadások, ezért hozzá vannak szokva ehhez. – Senkinek nem maradtam adósa, mindenki pontosan megkapta, ami jár neki – jegyezte meg.

Van egyfajta übermensch tempó. Ennek mintapéldája a holland miniszterelnök. Nem gondolják át, mit lehet, és mit nem lehet mondani egy másik ország népéről, törvényeiről. Úgy viselkednek, mint a gyarmattartók.

A holland miniszterelnök például személyesen meg van győződve arról, hogy erkölcsileg magasabb szinten áll, mint mi, magyarok – említette a kormányfő. Azt mondta: a vita arról szól, hogy a gyerekek szexuális nevelésének ügye kire tartozik. Nyugat-Európában úgy döntöttek, hogy NGO-k és LMBTQ-együttélési formát népszerűsítő szervezetek érzékenyítő, felvilágosító kampányokat csinálhatnak már az óvodában és az iskolában. A világ másik fele pedig azt mondja, hogy náluk a gyerek nem magánügy.

Bár a homoszexuálisok életformáját a magyar törvény megvédi, a szülő jogát az iskolával, állammal szemben elismerjük.

"Senkinek sem maradtam adósa"Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nagyobb migrációs hullám is jöhet

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, ha Afganisztánban összeomlás lesz, akkor nagyon jelentős migrációs hullám lesz. Magyarországnak is érdemes részt vennie az afgán stabilizációban. A magyar helyzetet elemezve megállapította, hogy tavaly 10 ezer, míg idén eddig 38 ezer illegális migráns jelent meg az országhatáron. Fel kell készülni egy nagyobb migrációs nyomásra  - tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy a nemzeti konzultáció legfőbb kérdése, hogy milyen világra készülünk. Fel kell készülni a veszélyek korszakára, és meg kell erősíteni a migrációellenes álláspontot.
Szeretném, ha fennmaradna az egység az utóbbi álláspont mögött.