Orbán Viktor: A beoltottak száma ma eléri az 5,5 milliót, így újabb enyhítések jöhetnek - videó

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. április 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A péntek hajnali jelentések szerint az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, kórházban lélegeztetőgép nélkül 76 embert ápolnak, lélegeztetőgépen pedig 22-en vannak - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában pénteken. A kormányfő részletesen ismertette, hogyan lépnek fel a jelentős építőipari drágulással szemben. A miniszterelnök arra számít, hogy nőni fog a migrációs nyomás.
Vágólapra másolva!

A péntek hajnali jelentés szerint csütörtökön nem volt koronavírusos halott – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, és hozzátette: ez a nulla jó szám. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 76-an vannak kórházban, és 22-en lélegeztetőgépen. A beoltottak száma ma eléri az öt és fél milliót, így újabb enyhítések jöhetnek – hangsúlyozta a kormányfő.

Ez óriási teljesítmény – mondta, és megköszönte az egészségügyi dolgozóknak a védekezésben, illetve az oltási kampányban végzett munkáját. A kormányfő kiemelte, fontos, hogy

Én is konzultálok, figyelek, beszélek – fűzte hozzá.

Orbán Viktor: Az oltás továbbra is életet ment Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Negyedik hullám?

Orbán Viktor szerint a világ nagy részében a negyedik hullámot készpénznek veszik, és szeptember-október környékére teszik. De közmegegyezésnek látszik, hogy aki be van oltva, az jó eséllyel kimaradhat ebből.

–fogalmazott.

Jelezte továbbá: a kormány foglalkozott ezzel a kérdéssel a csütörtöki ülésen, és azt állapították meg, hogy Magyarország teljes egészében felkészült egy esetleges negyedik hullámra. A tanulság:

az oltás életet ment

– húzta alá, hozzátéve: aki beoltatta magát, jó esélye van, hogy nem betegszik meg. Aki pedig nem, az majd rá fog jönni, csalfa remény, hogy elbújhat a vírus elől.

Ne a mostani számokból induljanak ki azok, akik nem oltatták be magukat, hanem a legrosszabb időszak történéseiből – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: egyelőre nem lesznek harmadik oltások, mivel nem ismertek egy harmadik vakcina hatásai. Kérdés, hogy a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget? Addig nekünk is óvatosnak kell lenni, mivel bizonytalan a helyzet.

Így lépnek fel az áremelkedés ellen

Orbán Viktor kiemelte: a nyitás önmagában is segíti a gazdasági növekedést, de csikorognak még a fogaskerekek. Tizenhat hónap sok idő, nem tudjuk, még mi jön, ezért kellenek váratlan gazdasági döntések.

Az építőanyagok árával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy

Határozottan fellépnek a drágulás ellen az építőiparban Forrás: DDC

A kormányfő beszámolt róla, hogy a szerdai kormányülésen döntöttek a távmunka kiszélesítéséről, exporthitel biztosításáról, továbbá 17 városban munkahelyteremtő beruházásról, ezenkívül bértámogatás bevezetéséről többek közt a MÁV, a Posta, a Volán vagy a Vízmű dolgozói esetében.

Az építőipari áremelkedés megfékezése érdekében arról is döntöttek, hogy ha bizonyos szint fölötti árat tapasztalnak, a szint fölötti ár 90 százalékát elveszik, ez várható például a kavics, sóder esetében.

A művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányák esetén pedig egy éven belül meg kell kezdeni a működést, ellenkező esetben visszavonják az engedélyt

– magyarázta, hozzátéve: a kisebb pénzű embereket szeretnék lakásfelújításhoz hozzásegíteni.

Orbán Viktor: Senkinek nem maradtam adósa

A gyermekvédelmi törvényt ért európai kritikák kapcsán Orbán Viktor azt mondta, így szokott történni, más törvények kapcsán is jellemzőek a támadások, ezért hozzá vannak szokva ehhez. – Senkinek nem maradtam adósa, mindenki pontosan megkapta, ami jár neki – jegyezte meg.

A holland miniszterelnök például személyesen meg van győződve arról, hogy erkölcsileg magasabb szinten áll, mint mi, magyarok – említette a kormányfő. Azt mondta: a vita arról szól, hogy a gyerekek szexuális nevelésének ügye kire tartozik. Nyugat-Európában úgy döntöttek, hogy NGO-k és LMBTQ-együttélési formát népszerűsítő szervezetek érzékenyítő, felvilágosító kampányokat csinálhatnak már az óvodában és az iskolában. A világ másik fele pedig azt mondja, hogy náluk a gyerek nem magánügy.

"Senkinek sem maradtam adósa" Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nagyobb migrációs hullám is jöhet

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, ha Afganisztánban összeomlás lesz, akkor nagyon jelentős migrációs hullám lesz. Magyarországnak is érdemes részt vennie az afgán stabilizációban. A magyar helyzetet elemezve megállapította, hogy

tavaly 10 ezer, míg idén eddig 38 ezer illegális migráns jelent meg az országhatáron. Fel kell készülni egy nagyobb migrációs nyomásra

- tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy a nemzeti konzultáció legfőbb kérdése, hogy milyen világra készülünk. Fel kell készülni a veszélyek korszakára, és meg kell erősíteni a migrációellenes álláspontot.
Szeretném, ha fennmaradna az egység az utóbbi álláspont mögött.