Egy magyar bűnbanda több ezer embertől lopta el a pénzét webshopokon keresztül

Vágólapra másolva!
Rengetegen tettek bejelentést a rendőrségen azért, mert az adott webshopon előre kifizetett terméket nem kapták meg. A rendőrség előtt kikörvonalazódott, hogy az egész mögött egy banda áll, akik több internetes oldalon csalták ki a pénzt több ezer embertől.
Vágólapra másolva!

Először csak két bejelentést kapott a rendőrség, hogy több mint 198 ezer forint értékben rendeltek termékeket egy internetes oldalról, előre kifizették, de nem kapták meg, a cég pedig elérhetetlenné vált. Később azonban több száz ugyanilyen bejelentést kaptak a hatóságok.

Kiderült, hogy ez a banda érintett egy korábban indult nyomozásban, annak a csalásnak 870 érintettje van.

A rendőrök a tavaly novemberben megtett feljelentés után kezdtek el nyomozni a banda után.

Kiderítették, hogy a Vizna.hu webáruház működtetői egy hét alatt 870 embert vertek át közel 50 millió forintot kicsalva tőlük.

Főként háztartási kis- és nagy gépek, híradástechnikai eszközök, bútorok, konyhai gépek, építőanyagokat rendeltek, amit nem kaptak meg. A rendőrök a csoport több tagját azonosították, miközben kihallgattak több mint 600 átvert személyt. Zároltak 4 millió forintot azon a számlán, ahová a megrendelők a pénzt utalták.

Forrás: Police.hu

A további nyomozás során kiderült, hogy a csaló webáruházak többnyire csak egy hétig voltak elérhetőek.

Az első vevői reklamációk után megszüntették és más domain-névvel, más cégnévvel, bankszámlaszámmal, de ugyanazon célból újat indítottak.

A legutoljára megalkotott Buypoint.hu működési idejéből nem sok maradt hátra, ezért az a döntés született, mielőtt az eltűnik és egy vadonatúj webáruház újabb áldozatokra kezdene vadászni, lecsapnak a csapatra.

Június 30-án 45 kocsival 100 rendőr indult el két megyei és fővárosi lakcímekre. A razzia közben lefoglaltak

nagy értékű kocsikat, mobiltelefonokat, számítógépeket, laptopokat, okostelevíziókat, ékszereket, készpénzt több tízmillió forint értékben, valamint több mint 10 millió forintot zároltak a bankszámlákon.

A bandatagok szerepei le voltak osztva, voltak beszervezők, strómanok, weblapszerkesztő, pénzfelvevők.

Volt, aki a háttérben maradt és az árnyékból intézte teendőit, volt, aki hetente változtatta hajszínét, vagy éppen pénzfelvétel közben sajátságos ruhát (melegítőnadrág, kapucnis felső, szájmaszk) vett fel abban bízva, hogy nem ismeri fel az automata kamerája.

Az 50 éves B. Zsolt irányításával a 41 éves V. László, a 40 éves L. Gyula és a 41 éves K. Viktor szervezte a csalássorozatot. A strómanokat (a 25 éves Sz. Nikolettát, élettársát, a 27 éves Z. Krisztián Tamást, valamint a férfi testvérét, a 20 éves Z. Csaba Tamást) K. Viktor kutatta fel és szervezte be, majd a nevükre cégeket alapítottak. A cégekhez bankszámlákat nyitottak, amikhez később a csalásra létrehozott webáruházhoz tartozott. Erre a számlára utalták a pénzt a vevők, amit legtöbbször V. László, K. Viktor, a 29 éves K. Gergő, vagy Sz. Nikoletta vett fel.

A cégek létrehozásában volt érintett az 51 éves G. József, a 26 éves V. Dominik és az 52 éves K. Gyula, a webszerkesztői és informatikai tudásáért a 24 éves M. Márk Gyula kapott a pénzből.

A nyomozás alapján a Vizna.hu, a Larte.hu, a Topbuy.hu, a Balne.hu, Gente.hu, valamint a Buypoint.hu weboldalon keresztül vásárló és átvert emberek száma eddig 3572. A kicsalt összeg megközelíti a 150 millió forintot.

Az akció során a rendőrök 14 embert állították elő, 11-et gyanúsítottak meg és 5-öt vettek őrizetbe.
Négy férfi, a 2129 rendbeli csalás vétségével, valamint 573 rendbeli csalás bűntettével meggyanúsított K. Gergő, V. László és K. Viktor és B. Zsolt letartóztatását, illetve M. Márk Gyula bűnügyi felügyeletét a bíróság elrendelte.

A banda ügyében a rendőrség folytatja a nyomozást pénzmosás és csalás miatt.