Nincs nyoma a rendszerben egy kisoroszi nő házasságának

Esküvő illusztráció
Bride and groom holding hands at a beach wedding in Bali in June 2012.
Vágólapra másolva!
Férje halála után szembesült vele egy kisoroszi nő, hogy a rendszer szerint soha nem voltak házasok - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A kisoroszi asszony egy hosszú bejegyzésben írta le, mi történt.

Áprilisban infarktusban halt meg a férje, hamvait május 6-án vette át a halotti anyakönyvi kivonattal együtt, a papíron viszont az állt: férje elvált.

„Lobogtathattuk a területileg illetékesnek a házassági anyakönyvit, az csak azt szajkózta, hogy elvált, ez van, a teendőkben helyettem eljáró ügyvédbarátunkat rövid úton lepattintotta. Gondoltuk, megy minden a maga bürokratikus útját, majd valahol kiderül a tévedés. Eltelt 30 nap, semmi jelzés" - írta az asszony.

A megpróbáltatásai azonban itt még nem értek véget, hiszen a helyes adatokat tartalmazó halotti anyakönyvi kivonat nélkül semmit sem tudott elintézni. Végül egy ismerőse derítette ki, valójában milyen státuszban szerepel a rendszerben ő és a férje.

„A férjem valóban elváltként szerepel, ugyanis egyetemista korában fél évig nős volt, de évekkel a mi házasságkötésünk előtt elvált. A mi VII. kerületben megejtett házasságkötésünk a rendszer szerint SOHA nem történt meg. Én ellenben a kilencvenes években férjhez mentem (egy olyan időpontban, amikor már régen házas voltam), de azt már nem tudta megmondani a rendszer, hogy szerinte kihez" – folytatta.

Hiába volt házassági anyakönyvi kivonatuk, a rendszerben nem szerepeltek mint férj és feleség.

A téves adatok tisztázására végül az ügyben eljáró hivatal a Belügyminisztérium Személy Nyilvántartó Osztályához fordult.

„Mindenki, lehetőleg még az elhalálozása előtt, nézzen már utána, van-e gyereke és hány, van-e férje/felesége, és ha van, akkor kicsoda..." – írta felháborodottan az asszony.

Az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást 2014 nyarán vezették be Magyarországon. Egy vidéki anyakönyvvezető a Blikknek azt mondta:

a rendszerben többek között az okozhat anomáliákat, hogy a 2014 előtti adatok nem kerülnek be automatikusan.