400 ezerért csalták ki az asszonytól a családi házat

bedőlt hitel, ingatlan árverés, eladó ház, kilakoltatás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Már közel 10 éve csalták ki egy hajdúsámsoni asszonytól a családi házat. Azóta édesanyjával és lányaival albérletben él, és próbálja visszaszerezni az ingatlant - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A kétgyermekes édesanya, Szigeti Mónika kálváriája lassan 10 éve tart, egyetlen vágya, hogy lányait és beteg édesanyját végre hazaköltöztesse.

"Az ezer négyzetméteres telek 1999 óta volt a családunk tulajdonában, még a szüleim vásárolták. Miután édesapám meghalt, az anyukám állapota rosszra fordult, nem szeretett volna a házban maradni.

- mondta Mónika.

Jogi ismeretek híján két szerződéssel zavarták össze az asszonyt: készítettek egy kiegyenlített adásvételi szerződést, mellé pedig egy kölcsönszerződést írtak a vételi ár összegéről. Jogilag így átírathatták a ház tulajdonjogát, a kölcsönszerződésben pedig törlesztőrészleteket határoztak meg.

"Mindössze négyszázezer forintot törlesztett a hölgy, majd közölte, hogy nem fizet tovább. Ügyvédről ügyvédre jártam, de senki sem tudott mit kezdeni a helyzettel. Nem szerettem volna mást, csak visszakapni a házat, amit nem fizettek ki. Nem értettem, mi ebben olyan bonyolult. Azt gondoltam, elég az adásvételi szerződést érvényteleníteni, hiszen nem történt kifizetés" – mondta az átvert asszony.

Mónika az édesanyjával és két lányával már kilenc albérletben élt, amióta kihúzták alóla a házukat.

Mivel az adásvételi szerződést kiegyenlítettnek írta alá Mónika, a vevő hivatalosan csak a kölcsönszerződésben kiszabott összeggel tartozott.

Végül a bíróság az összeget megítélte Mónikának, ám az adós egyetlen fedezete az 50 négyzetméter alapterületű ház és az ahhoz tartozó telek volt, amelyet gyermekei nevére íratott. Először ezt kellett megtámadni a bíróságon.

"Szerencsére az évek alatt sikerült odáig jutni, hogy végrehajtást kérjünk. A házat árverésre bocsátották, ám 10 év távlatában 6 millió forinttal már nem sokra mennék. A házat szeretném visszaszerezni, de ezt jogilag csak úgy tehetem meg, ha én magam visszavásárolom. Elég lenne a kikiáltási ár 10 százalékát befizetnem, hogy részt vegyek az árverésen, de sajnos arra sem futja"
– szomorodott el Mónika, aki korábban a vásárlóval is próbált dűlőre jutni.

- mondta a nő.