Míg a járvány idején és azt követően a kormány több fronton védte a gazdaságot és segített az embereknek többek közt hitelmoratóriummal, ingyenes parkolással, áfacsökkentéssel, addig a baloldal polgármesterei, élükön Karácsony Gergellyel, visszaéltek a veszélyhelyzet miatt kapott hatalommal; megszorításokkal sarcolják a lakosságot és a vállalkozásokat - számolt be róla a Ripost.

Megemelik a gyermekétkeztetés díját

A főváros tulajdonában álló ingatlanokban működő óvodákban és iskolákban 10 százalékkal többet fizethetnek a szülők – erről döntött Karácsony Gergely főpolgármester (a baloldal egyik miniszterelnök-jelöltje) egy személyben, ahogyan a város 2021-es költségvetésének elfogadásáról is maga határozott.

Karácsony GergelyForrás: Origo

Megemelt adók 

A Kiss László (korábban MSZP, jelenleg DK) vezette Óbudán megemelték a telekadót, de emelték az építményadót Erzsébetvárosban (Niedermüller Péter, DK), Szombathelyen (dr. Nemény András, MSZP) és Salgótarjánban (Fekete Zsolt, MSZP) is.

Niedermüller Péter, (DK) emelte az építményadótForrás: MTI/Mohai Balázs

Maximális összegre növelték a kommunális adót Józsefvárosban (Pikó András, Összefogás).

10 százalékkal növelte az idegenforgalmi adót Eger (Mirkóczki Ádám, Jobbik, tavaly kilépett a pártból). Ez volt a szándéka a gyöngyösi (Hiesz György, MSZP) és a salgótarjáni polgármesternek is, de az életbe lépő, ezt tiltó kormányrendelet miatt már nem tehették meg.

Megvonták a juttatásokat az óvónőktől

Megvonta az óvónők juttatásait több baloldali fővárosi kerület. Többek közt Ferencvárosban (Baranyi Krisztina), Józsefvárosban és Újbudán (dr. László Imre) is kevesebb pénzt kaptak a dolgozók.

Megszüntették az ingyenes lakossági wifit, ugyancsak Józsefvárosban.

Térítési díjat vezettek be az önkormányzati fenntartású bölcsődékben Budakalászon (dr. Göbl Richárd, 2011 Egyesület) és megvonták a cafeteriát az óvodai dolgozóktól Ferencvárosban.

Építmény- és telekadót emelt Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is, erről egy személyben döntött.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestereForrás: MTI

Ferencváros polgármestere mindemellett hatszorosára akarta emelni a kerületben az éves parkolási engedély díját, 2 ezer forintról 12 ezerre. Eljárás indult emiatt.

Megemelte a helyi adókat a kormányrendelet tiltása ellenére Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere. Egy interjúban közölte: tudatosan szembemegy a rendelettel és várja a Kúria, valamint az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

Megemelt lakbérek, elbocsátások 

Megemelte a lakbéreket Déri Tibor (Momentum), Újpest polgármestere. Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. levélben tájékoztatta az önkormányzati társasházak lakóit, hogy áprilistól új közös költség lesz, illetve külön szolgáltatási díjakat is fizetniük kell.

Megszüntették a fiatal házasoknak járó, egymillió forintos vissza nem térítendő lakáshoz jutási támogatást Újpesten.

Két és félszeresére emelte a kerületi lakbéreketV. Naszályi Márta (Párbeszéd) az I. kerületben és háromszorosára emelik a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat is, amint ez lehetséges lesz - jelentették be.

1700 ember elbocsátását helyezte kilátásba Szaniszló Sándor (DK), a XVIII. kerület polgármestere, valamint 

emelték az önkormányzati lakások bérleti díját a XVIII. kerületben, különböző mértékben,

és növelték a házasságkötés megrendezéséért fizetendő díjat a kerületben.

Elbocsátottak embereket a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-től Dunaújvárosban (Pintér Tamás, Jobbik).

Fizetés nélküli állásidőt rendeltek el a polgármesteri hivatal dolgozóinak Vácon (Kiss Zsolt János, Összefogás).

Csökkentették a polgármesteri hivatal dolgozóinak a fizetését Hódmezővásárhelyen (Márki-Zay Péter).

Saját embereiket pénzelik

Nőtt az alpolgármesterek száma a járvány idején Óbudán, Újpesten, Zuglóban, Angyalföldön Erzsébetvárosban, Újbudán, az I. és a II. kerületben, továbbá Vácon, Hódmezővásárhelyen, Pécsett és a fővárosban. Karácsony Gergely helyettesei 200 000 forinttal keresnek többet, mint annak idején Tarlós István helyettesei, javadalmazásuk a járvány időszakában – és azóta – sem csökkent.

Rendeletben kellett megtiltani az adóemelést

Érzékelve a baloldal polgármestereinek érzéketlenségét, a kormány december 18-án rendeletben tiltotta meg, hogy a pandémia alatt a helyi önkormányzatok emeljék szolgáltatásaik díját.2021. december 31-ig új díjat nem állapíthatnak meg, a meglévő díjaikat pedig új kötelezettekre nem terjeszthetik ki.