32 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 294 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - közölte a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

Meghalt 2 idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 29 998 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 740 327 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 37 969 főre csökkent. 88 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen. A regisztráltak száma 5 millió 463 ezer fő, és 93 százalékuk már fel is vette az oltást. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát.

Magyarországon továbbra is csak 9 esetben igazoltak delta vírusmutánst.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak és szociális intézmények kivételével

  • megszűnt a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűntek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló és a távolságtartási szabály).

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A nemzeti konzultáció kérdéseit itt olvashatja el.

Már elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak, és nem kerül hivatalból kiállításra, sem megküldésre. 

A beoltottak száma 5 513 327 fő, közülük 5 072 024 fő már a második oltását is megkapta, erről részletesen itt írtunk.