Már ma is meghaladhatja a 33 fokot a hőmérő higanyszála, de az elkövetkező napok még ennél is melegebbek lesznek, az előrejelzések szerint 40 fok körüli hőmérséklet is lehet, ami nagyon megterhelő még az egészséges szervezet számára is, a krónikus betegeknek meg kifejezetten veszélyes.

Folyamatosan dőlnek meg a rekordok

1901 óta a harmadik legmelegebb hónap az idei június volt hazánkban, és nagy eséllyel a július is hasonlóan forró lesz. A múlt hónapban két hőhullámot is ki kellett bírni, és több melegrekord is megdőlt: az országos melegrekord Fülöpházán dőlt meg, ott 40 fokot mértek. Budapesten is megdőlt a napi maximumrekord, Újpesten ugyanis 38,1 fokot mértek június 24-én. Ekkor országos átlagban mindenhol 37 fok feletti hőmérséklet volt.

Már ma is a legtöbb helyen 30 fok körüli hőmérséklet várható, de több helyen a 33-34 fok se kizárt. Ráadásul napos, felhőtlen, derült ég jellemző az ország egész területére, ezért a hőérzet magasabb. A forróság a hét közepétől csak fokozódni fog,  csütörtökön akár 37-38 fok is lehet, de az sem kizárt, hogy újabb melegrekordok fognak megdőlni.

Hűsölők a Kopaszi-gáton. A napokban biztos többen felkeresik a vízpartokatFotó: Csudai Sándor - Origo

A hőség miatt biztosan többen felkeresik a vízpartokat, strandokat. Az előző hőhullámokhoz képest most könnyebbség lesz, hogy mivel az oltottak száma már túllépte az 5,5 milliót, ezért már a strandokra és a fürdőkbe is lehet menni oltási igazolvány nélkül. 

Strandolók a balatonakarattyai strandonForrás: Kálló Péter - Origo

Mindenkit megvisel a hőség 

Dr. Bense Tamás gyermekorvos az Origónak elmondta, szinte mindenkire hatással van a kánikula.

Minden ember frontérzékeny, csak van, aki jobban, van, aki kevésbé,  van, aki bevallja, van, aki nem. Van, aki már 1-2 nappal korábban megérzi, és van, aki csak 1-2 órával - mondta az orvos.

Kiemelte, hogy a legveszélyeztetettebbek az idősek és a gyerekek. 

Fürdőzők a Római strandfürdőben 2021. június 29-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

Elsődlegesen a légnyomásváltozást érzi meg az ember, emiatt fáradékonyabb és ingerlékenyebb lehet. 
Akik tudják magukról, hogy melegfront-érzékenyek, érdemes már napokkal korábban figyelni a meteorológiai jelentéseket, és előre felkészülni. Célszerű ezekben a napokban kerülni a vitás helyzeteket, mert ilyenkor ingerlékenyebbek, agresszívebbek az emberek, és előbb alakulnak ki parázsviták, mint máskor.

A gyerekekre különösen oda kell figyelni a kánikulában (Budapest, Palatinus Strand, Margit-sziget)Fotó: Polyák Attila - Origo

Könnyű ételek, sok víz

A front alatt kifejezetten érdemes odafigyelni az étkezésre, és növelni kell a folyadékbevitelt. Naponta minimum 2 liter csapvizet, vagy buborékmentes ásványvizet kell meginni. Kerülni kell a fűszeres, zsíros, nehéz ételeket, mert ezek megterhelik a szervezetet.  Érdemes könnyű étkezéseket bevezetni, napjában többször keveset – mondta Bense Tamás. 

Ezeken a napokon, ha van rá lehetőség, be kell kapcsolni a ventillátort vagy a klímát, de azt nem szabad 18 fokra állítani, amikor kint 35 fok van. A 25 fok ideális. Este ajánlatos egy sétát tenni a friss levegőn – ajánlotta az orvos.

A hőségben gyakori a fejfájás, magas pulzus, görcsök kialakulásaForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ilyenkor jellemző a fajfájás, a görcsök kialakulása, az asztmatikus betegségek súlyosbodása, az infarktus kockázata, a vérnyomás ingadozása, és a pszichés tünetek is felerősödhetnek. 
A krónikus betegeknek kiemelten oda kell figyelni a gyógyszereik bevételére. 
Azonnal hívjuk a mentőt mellkasszorítás, intenzív, hideg verejtékezés, halálfélelem, erős fájdalom, ájulás közeli állapot esetén.

Budapest Palatinus Strand, Margit-szigetFotó: Polyák Attila - Origo

Ha az utcán lesz valaki rosszul, lazítsuk meg a ruházatát, ha magánál van, kérdezzük ki, hogy van-e valamilyen betegsége, és  azonnal hívjuk a 112-t, ahol majd szakszerű utasításokat kapunk, hogy mit tegyünk addig, amíg a mentők kiérkeznek  – javasolta Dr. Bense Tamás.

Kisfiú ugrik a vízbe a Római strandfürdőbenForrás: MTI/Balogh Zoltán

A háziállatokra is oda kell figyelni 

A kánikula nemcsak az emberi szervezetet terheli meg, hanem az állatokét is, ráadásul ők nem feltétlenül tudnak vigyázni magura. Ha bent vannak, célszerű a lakást, a szobát hűteni. Éjszaka szellőztetni, nappal besötétíteni. Légkondicionáló esetén ügyelni kell, hogy az legyen kitisztítva. Ha napközben egyedül hagyjuk az állatot, akkor maradjon nyitva egy ablak, hogy az állat friss oxigénhez jusson, de arra figyeljünk, hogy ne tudjon kiszökni.

Az állatok szervezetét is megterheli a hőségForrás:shutterstock

Ha az állat udvaron van, mindenképpen legyen olyan árnyékos hely, ahová be tud húzódni. Sétáltatni kora reggel vagy késő este érdemes, amikor kellemes a hőmérséklet.  Víz mindig legyen az állatok előtt, mert ilyenkor a folyadékszükségletük nekik is megnő.

Az állatok is könnyen kapnak hőgutátForrás: shutterstock

A legfontosabb, hogy ugyanúgy, ahogy a gyerekeket sem, az állatokat se hagyjuk az autóban egyedül egy percre se, mert az nagyon hamar felmelegedhet, és könnyen hőgutát kaphatnak. 

Az aszfalt akár 50 fok fölé is melegedhet 

Az utakra, sínekre is rossz hatással van a forróság, ilyenkor az aszfalt sokszor akár 50 fok fölé is melegszik, ezért a Fővárosi Közterület-fenntartók locsolóautókkal locsolják az utcákat, utakat.

Locsolókocsival hűtik a hőségben a villamossíneket ÚjpestenForrás: MTI/Máthé Zoltán

A locsolóautók nappal a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket, éjszaka pedig a belvárosi utakat hűtik, így a forgalmat sem akadályozzák.

A locsolókocsik akár 6-7 fokkal is lehűtik az utakatForrás: MTI/Máthé Zoltán

Akár 6-7 fokkal is lecsökken ilyenkor az utak hőmérséklete, további előnye a locsolásnak, hogy megköti a port és a pollenek egy részét is.

Budapest, Szabadság téri szökőkútForrás: MTI/Máthé Zoltán

Hétvégéig biztosan marad a kánikula 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére 2021. július 7-én (szerda) 0:00 órától 2021. július 9-én (péntek) 24:00 óráig.

Harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot - írja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A következő napokban várható időjárás az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint:

Szerda

Túlnyomóan derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 38 fok között alakul.

Csütörtök

Túlnyomóan derült időre számíthatunk, csak nyugaton lehet helyenként több a fátyol-, illetve a gomolyfelhő. Általában száraz idő várható, de a nyugati határ közelében nem kizárt egy-egy zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23, a csúcsérték 33 és 39 fok között alakul. 

Péntek

Nyugat felől egyre erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, illetve összefüggőbb magas szintű felhőzet is érkezhet. A legtöbb napsütés a Tiszántúlon valószínű. A nyugati és a középső országrészben több helyen előfordulhat zápor, zivatar, a Tiszántúlon kisebb a csapadék esélye.  A minimumhőmérséklet 17 és 24, a maximum 30 és 37 fok között várható.