Gyárfás Tamás azt magyarázta a bírónak, iróniának szánta, hogy a Fenyő-gyilkosság óta boldogan él

Gyárfás Tamás tárgyalás 07.06. Fővárosi Törvényszék
Vágólapra másolva!
Elszabadultak az indulatok a mai tárgyaláson, amelyen a Gyárfás Tamás és Portik Tamás közötti beszélgetésekről készült titkos felvételeket elemezték. A tárgyalás eleve némi késéssel kezdődött, amelyet a bíró szóvá is tett, majd Portik állandó közbevágásával megakadályozta a bírót a beszédében. A tárgyalás során mind Gyárfás, mind pedig Portik szándékosan igyekezett terelni a szót, és a bíró kérdéseire nem, vagy csak részben adtak választ. Gyárfás például azt állította, irónia volt, amikor azt felelte, hogy a gyilkosság után "boldog emberré vált", azaz jelentős összegű pénzre tett szert, Portik pedig továbbra is tagadta a gyilkosság szándékát. 
Vágólapra másolva!

Összesen hat beszélgetés körülbelül ötszáz perces hanganyagát hallgatja meg a törvényszék a következő tárgyalási napokon. Ma egy 2003-as felvételt játszottak le, amelyet Portik maga rögzített a ruhájába rejtett poloskával. A többek között gyilkosság miatt elítélt bűnöző

azt állította, hogy a rendőrök mellett az egyik társa bízta meg azzal, hogy a felvételt készítve próbáljon olyan mondatokat kiszedni Gyárfásból, melyek bizonyítékul szolgálhatnak ellene.

A felvételt többször félbe kellett szakítani a vádlottak hozzáfűznivalói miatt. Portik, aki távmeghallgatás útján kapcsolódott be a tárgyalásba,

állandó közbevágásaival még a bírót is megakadályozta a beszédében, ezért a bíró közölte vele, hogy ha még egyszer közbevág, kizárja a tárgyalás további részéből.

Gyárfás Tamás a tárgyalására érkezik 2021. július 6-án a Fővárosi Törvényszék épületébe Fotó: Koncz Márton - Origo

A felvétel gyenge minősége miatt többször is visszahallgatták a beszélgetés egy részét, amely a szakértők szerint az évekkel ezelőtti gyilkosságra utalt. Ezen Portik hosszasan próbálta Fenyő János likvidálására terelni a szót, ami hallhatóan Gyárfást feszélyezte.

- mondta Portik a rögzített beszélgetés alkalmával.

- vetette közbe Gyárfás.

Gyárfás Tamás a tárgyalására érkezik 2018. április 20-án Fotó: Polyák Attila - Origo

A bíróság előtt

Gyárfás azzal védekezett, hogy ezt teljes mértékben iróniának szánta, mivel ekkor már évtizedek óta jómódban élt, és több szervezet vezetője volt.

A nyelvész szakértők azonban ebben semmi ironikusat nem találtak, egyikük szerint ez egy hétköznapi kijelentés volt.

A bíró megjegyezte, hogy

Gyárfás a Top 100 kiadvány szerint 2002-ben már 2,5 milliárdos vagyonnal rendelkezett, és felvetette, hogy lehet összefüggés a hirtelen meggazdagodás és a gyilkosság között,

már csak azért is, mert néhány éve még csak évi 400 milliós nyereségről beszélt.

Gyárfás erre védekezésképpen

azt válaszolta, hogy már korábban is hasonló mennyiségű bevétellel rendelkezett, csak akkor még nem voltak olyan kiadványok, amelyek írásos bizonyítékkal szolgáltak volna erről.

Portik Tamást elvezetik az ellene a Tanyi-Lakatos-ügyben emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügy előkészítő ülése után a Fővárosi Törvényszék folyosóján 2019. november 27-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Portik a felvételen azt is elmondta, hogy több, ismert bankvezérrel is jóban volt, ezért szívességeket is tett nekik. Többek között híres ügyvédeknek vett ajándékba 20 milliós luxuskocsikat, több újságírónak pedig drága karórákat.

A tárgyalás további részében arra terelődött a szó, hogy milyen szerepe lehetett Portik Tamásnak a gyilkosságban.

Bár a beszélgetésben egyértelműen elhangzott a szájából az a mondat, hogy:

Ez a mondat a beszélgetés során feltehetőleg az áldozatra utalt, de

Portik azzal védekezett, hogy ez nem feltétlenül a megölésre utal, jelentheti azt is, hogy megverik, illetve anyagilag tönkreteszik. Azonban arról, hogy ő milyen értelemben használta, nem volt hajlandó egyértelmű választ adni a bírónak.

Gyárfás egész idő alatt próbált úgy tenni, mint aki az évek során nem emlékszik teljes egészében a történtekre.

Meruk József, Fenyő János és Kovács József a 115. alkalommal megrendezett újságíróbálon, a Mariott Hotelben Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Igaz volt ez a vagyoni helyzetét illetően is, amikor azt állította, hogy

nem tudja pontosan, mikor jutott hozzá a milliárdos vagyonhoz, de azt biztosra állította, hogy még a gyilkosság előtt. Amikor pedig a Portikkal való találkozások idejéről kérdezte a bíró, akkor is eltérő válaszokat adott a korábbi tárgyalásokon elhangzottakhoz képest.

A tárgyalás a következő napokban a többi felvétel meghallgatásával folytatódik. A tervek szerint kedden befejezik egy időre, majd szeptemberben folytatják.

Ahogyan korábban megírtuk, Gyárfás Tamás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videókazettákat terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak – a VICO Rt.-nek – is vezérigazgatójaként tevékenykedett.

Gyárfás és Fenyő között a rendszerváltás utáni évtized közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás Tamás ügyeiről többször is írt a Fenyő János érdekeltségébe tartozó Népszava. Többek között arról, hogy Gyárfás háromszázmilliós áfacsalásba keveredett Kaposváron. Ez a szám 1996-ban jelent meg Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

A vádirat szerint Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost. Ezért ez év szeptemberében megbízott ezzel egy, az éjszakai életből közismert személyt (Tasnádi Pétert, aki tanúként részese a pernek),

aki 12 millió forintért vállalta, de hatmillió forint előleg átvétele után nem teljesítette a megbízást. A vádlott választása ezek után Portik Tamásra esett, akit 1994 óta ismert. A vád szerint Portik elfogadta a megbízást és rávette az emiatt időközben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre elítélt Jozef Rohácot a Fenyő elleni merényletre.

Rohác 1998. február 11-én késő délután Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkánál, a piros lámpánál az autójában ülő Fenyőhöz lépett és egy gépfegyverrel kivégezte.