10,5 milliárd forintos fogás a NAV-tól - videó

NAV áfacsalás mobil
Vágólapra másolva!
Összesen 10,5 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a három, mobiltelefonok és más elektronikai eszközök kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet, amit nemrég számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A bandák ugyanazt a módszert használták az áfacsalásra: a beszerzett árut szövevényes céghálón átfuttatva kerülték el az áfafizetést.
Vágólapra másolva!

A szervezetek a csalás miatt versenytársaiknál jóval kedvezőbb áron tudták kínálni termékeiket. A külföldről behozott elektronikai cikkeket, mobiltelefonokat a bűnszervezetek egy bonyolult számlázási láncon, gyakran mindössze pár hónapig működő, székhelyszolgáltatóhoz bejelentett, strómanok vezette bukó cégeken keresztül számlázták tovább, áfafizetés nélkül - írja a NAV közösségi oldalán.

Ezek a cégek valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, alkalmazottaik nem voltak, kizárólag fiktív számlázásra használták őket, sok közülük rövid úton külföldi állampolgárok nevére került.

A bűnözők az áfacsalással jelentős árelőnyhöz jutottak, emellett összességében 10,5 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

A NAV összehangolt akciójában 59 helyszínen összesen 226 nyomozó, járőr, IT-szakember vett részt, a kutatásokat a MERKUR bevetési egység és az EUROPOL is támogatta.

A nyomozók összesen 25 személyt állítottak elő és hallgattak ki, közülük 15 fő őrizetbe is került. A bíróság összesen 14 gyanúsított letartóztatását és további 1 bűnügyi felügyeletét rendelte el. A költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a bűnszervezetek irányítói akár 20 évet is kaphatnak.