Vádemelési javaslattal átadta a rendőrség az ügyészségnek az Ördög ügyvédje-ügyet

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal adta át a rendőrség az ügyészségnek az úgynevezett Ördög ügyvédje-ügyet az Origo információi szerint. Az ügyben a baloldal táskás emberének tartott Czeglédy Csaba is érintett. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség átadta vádemelési javaslattal az Ördög ügyvédje-ügyet az ügyészségnek - tudta meg az Origo.

Újabb ügyben felelhet a bíróság előtt Czeglédy Csaba. A képen bilincsben mosolyog, mellette Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mint arról korábban beszámoltunk, személyes adattal való visszaéléssel gyanúsított meg két embert a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Borkai-videó kiszivárogtatása ügyében.

Egyikük Gyurcsányék ügyvédje és politikustársa, a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt, a baloldal táskás emberének tartott Czeglédy Csaba.

A nyomozók közölték Czeglédyvel, hogy a Borkai Zsolt valódi arca néven létrehozott, jelenleg "Az ördög ügyvédje" nevű Facebook-oldal kezelője Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva hirdetést kért, a hirdetés költségét pedig Czeglédy bankszámlájával fizették.

A rendőrség szerint ezzel

Czeglédy segítséget nyújtott abban, hogy a Facebook-oldalon megosztott weboldalakat és ezáltal a szexfelvételeket a megyei Facebook-felhasználók megismerjék, ezért őt bűnsegédként elkövetett személyes adattal visszaélés vétségéve, valamint bűnsegédként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsítják.

Czeglédy nevére kiállított hitelkártyával fizettek

Szintén írtunk arról, hogy a Fővárosi Főügyészség az "Ördög Ügyvédje" ügyében, amelyben személyes adatokkal való visszaélés miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda, nemcsak a svájci, hanem az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi hatóságaihoz is jogsegélykérelemmel fordultak.

Czeglédy maga hozta nyilvánosságra kihallgatási jegyzőkönyvének részletét, amiből kitűnik, hogy azzal gyanúsítják,

A NEVÉRE KIÁLLÍTOTT HITELKÁRTYÁVAL FIZETTÉK AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJE FACEBOOK-OLDAL TARTALMAIT.

Egy Czeglédy nevére kiállított hitelkártyával fizethették az Ördög ügyvédje-oldal hirdetéseit Forrás: MTI/Rosta Tibor

Mint az köztudott, a hivatalos oldal tartalmait, bejegyzéseit csak és kizárólag olyan személy tudja hirdetni a "Bejegyzés kiemelése" gombbal, aki annak az oldalnak a jogkörökkel felruházott adminisztrátora. A hirdetések feltétele, hogy az oldalon el kell menteni egy bankkártya vagy hitelkártya adatait, amire az elköltött összegeket ráterhelik. A nyomozók szerint az Ördög ügyvédje-oldal esetében egy Czeglédy Csabához köthető hitelkártyáról intézték a hirdetéseket.

A Borkai Zsolt egykori győri polgármesterhez köthető botrány 2019 októberében robbant ki, amikor az Ördög ügyvédje nevű blogon szexvideórészletet tettek közzé, többek között a volt polgármesterről.

Czeglédy Csaba egyébként jogerősen elítélt bűnöző (még egy 2010 előtti ítélet szerint), másfél évig volt börtönben is (előzetes letartóztatás), és jelenleg is vádlott, hatmilliárdos adócsalással vádolják. A baloldal táskás emberének tartott DK-s politikus MSZP-s és DK-s vezető politikusokat képviselt különböző perekben, mások mellett ő a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc ügyvédje is.