Vajon miért hívják Kabul rózsájának Karácsony Gergely párttársát? - videó

Karácsony Gergely; Szabó Tímea
Budapest, 2016. január 10. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) újraválasztott társelnöke, a párt elnökségének tagja beszél (j), mellette Karácsony Gergely, a PM újraválasztott társelnöke, a párt elnökségi tagja a PM tisztújító kongresszusa utáni sajtótájékoztatón a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban 2016. január 10-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Egyre többször lehet találkozni azzal a véleménnyel, hogy a Párbeszéd politikusa Szabó Tímea idegen érdekeket szolgál. Hogy miért becézik sokan Karácsony Gergely társelnök-társát, Szabó Tímeát „Kabul Rózsájának"? Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője járt utána a Facebookon bemutatott videójában.
Vágólapra másolva!

Szabó Tímea „nagy" ugrása

Szabó Tímea a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd valahogy hirtelen a Harvard Egyetem jogi karán találta magát.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője most már nyíltan is idegen érdekeket szolgál Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Itt két-három hét alatt kutatási vezető lett belőle. A Harvard egyetemen konfliktusmegelőzési stratégiákat és a sérülékeny csoportok védelmét kutatta. Az az érdekes ebben, hogy fiatalon, 25 évesen mindenféle jogi képzettség nélkül kapta meg ezt a kiemelt pozíciót. Az amerikai egyetemen nem csupán kutatásokat végzett, de tárgyalt ENSZ vezetőkkel és delegációkkal. Azt, hogy kitől kapta ezeket a megbízatások, máig homály fedi.

„Kabul Rózsája"

Később Pakisztánban egy afgán menekülttáborban dolgozott, majd Afganisztánba ment, ahol az amerikai bombázások során állítása szerint Boston és Kabul között ingázott. A bombázások befejeztével Szabó Tímea Kabulba költözött, ott pedig az amerikai érdekekért szállt síkra, illetve segítette az afgán kormány felállítását, majd egy civilszervezethez (NGO) csatlakozott. Tevékenysége befejeztével 2003 őszén Magyarországra költözött és azonnal bekapcsolódott a Soros György által támogatott Helsinki Bizottság munkájába.

Karácsony Gergely és Szabó Tímea Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Eközben csatlakozott az LMP-hez, ahova beépült és felkerült a párt 2009-es európai parlamenti listájára. Itt is gyorsan előrejutott és hamarosan az LMP választmányi tagja, szóvivője és később listavezetője lett. Mindezt úgy, hogy azt állította, hogy nem szeretne politikus lenni. Az LMP-t rövid idő alatt szétverte, hogy létrehozhassa a Gyurcsány Ferenccel közös balliberális együttműködést. Az amerikaiak nagyra értékelték Szabó Tímea segítségét és hálájuk jeléül azóta is rendszeresen hivatalos hazánkban az amerikai rendezvényeken.

Már idegen érdekeket képviselne egy Facebook-posztja szerint

Szabó Tímea most már nem is titkolja azt, hogy egyenesen idegen érdekeket szolgál. Nem is olyan régen egy Facebook posztjában kimondta, hogy

a németeknek nem olyan vezető kell Magyarországra, mint Orbán Viktor, hanem olyan, mint Karácsony Gergely.

Szabó Tímea nem csak nyíltan idegen érdekeket képvisel, hanem a destabilizációban is érdekelt. Ezért rendre részt vesz minden ilyen jellegű kísérletben a hazai politikában.

A parlamenti felszólalásai botrányosak és rendszeresen álhíreket terjeszt annak érdekében, hogy egy demokratikusan megválasztott kormányt megdöntsön. Az életútja és a politikai tevékenysége miatt merül fel egyre többször, hogy Szabó Tímea idegen érdekeket szolgál.