Kövér László: Azok teszik tönkre az Európai Uniót, akik Magyarországtól akarják most megvédeni

KÖVÉR László
Budapest, 2020. július 14. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatot ismerteti az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. A házelnök kijelentette, hogy az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniót azok teszik tönkre, akik Magyarországtól akarják most megvédeni - mondta az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Kövér László az EU jelenlegi állapotáról szólva úgy fogalmazott: "néhány nagyarcú nyugati politikus szereti az orrunk alá dörgölni, hogyha most akarnánk belépni az unióba, akkor úgymond nem vennének fel bennünket az állítólagos jogállami problémáink, illetve a nézeteink és az értétekről vallott véleményünk miatt".
A házelnök erre reagálva azt mondta:

Megjegyezte, a 2003-as csatlakozási népszavazáson sem jó szívvel szavazott igennel, de mindent egybevetve az volt a meggyőződése, hogy az EU-tagság Magyarországnak olyan új dimenziót nyit ki, ahol a saját nemzeti érdekei érvényesítésére egy kedvező, demokratikus és civilizált keretrendszert kap, amelyben ráadásul anyagilag sem jár rosszul.

Kövér László kijelentette: ez mind a mai napig igaz, majd hangsúlyozta, távolról sem gondolja úgy, hogy jobb lenne Magyarországnak az unión kívül.

Álláspontja szerint a nácik és a kommunisták után egy újfajta totalitárius törekvés veri szét Európát, amit "nevezhetünk hol liberalizmusnak, hol poszthumanizmusnak, hol mit tudom én micsodának, tehát zöld őrületnek".

Hozzátette: Olyan mértékű agressziónak vagyunk kitéve, a normalitástól való olyan mértékű eltávolodást követelnek meg szinte normatív módon, ami nemcsak a magyarok ellenérzését váltja ki, hanem azt szerinte az európai emberek döntő többsége ellenszenvvel viseli el.

Úgy összegzett:

Kövér László szerint az EU-ban az erkölcsöt mint kategóriát "egész egyszerűen kiszorították", nem létezőnek tekintik, és nem támogatják az erkölcsökről folytatott vitát. "De akkor könyörgöm, hogy az értékek azok miről szólnak?" - vetette fel.

A házelnök szerint ezeket

az erkölcsi kereteket nemcsak, hogy feszegetik, hanem szándékosan szétverik az európai baloldal képviselői,

akik az Európai Néppártban ugyanúgy megtalálhatók, mint a szélsőbaloldalon, a kommunista pártokban.

A 2022-es országgyűlési választásokról szólva Kövér László arról beszélt, hogy "napról napra nő a tét", ugyanis - mint hangoztatta -

Szerinte nemcsak az "egyébként felemás" rendszerváltozás vívmányait kell megvédeni jövőre, hanem olyan eredményeket is, mint a rezsicsökkentés és a családtámogatás szerteágazó rendszere. Úgy vélte:

az ellenzék retorikája és politikája is szintet lépett azzal, hogy "gyakorlatilag nyílt zendülést hirdettek meg az alkotmányos renddel szemben".

Kövér László a 20. századi történelem és azon belül is a Tanácsköztársaság történetének tanulmányozását ajánlotta az ellenzéki képviselőknek, majd kijelentette: "a 133 nap után jött a 134."
A házelnök úgy látja, téves következtetést vontak le az ellenzéki képviselők "a volt kommunista nómenklatúrából származó tagjaikkal együtt" abból, hogy 1989-90-ben és 1994 között "semmiféle számonkérés, retorzió nem történt azokkal szemben, akik a diktatúrát addig a nemzet ellen fenntartották".
"Téves az a hiedelem, hogy ez mindig így lesz" - jelentette ki Kövér László, úgy folytatva:

Az ellenzéki parlamenti akciókra utalva a házelnök azt is leszögezte: nem hajlandó eltűrni, hogy "bolhacirkuszt" csináljanak az Országgyűlésből és szántszándékkal sértegessék a képviselőtársaikat.