Két férfi letörte a Margit hídon lévő, kőből készült Szent Korona keresztjét, majd a Dunába dobták. Mindez még márciusban történt, a felvételeket azonban csak a napokban osztotta meg a rendőrség. Nem ők voltak az elsők, akik megrongálták a híd Szent Koronáit, korábban többen is letörték róluk a keresztet. Egy kőrestaurátor most pontosan elmondta az Origónak, hogy mennyi időbe telik helyreállítani a kárt, azt viszont csak megsaccolni tudta, hogy mekkora lehet az okozott kár.

Az eddig ismeretlen két férfi március 27-én este megállt a Margit híd közepénél, és a főhídpilléren lévő Szent Koronát ábrázoló szoborról letörték a keresztet, majd a Dunába dobták, és elfutottak. Az esetet a híd egyik biztonsági kamerája felvette:

A rendőrség jelenleg is keresi őket, a felvételeket most tették ki róluk.

A helyszín nehezítheti a helyreállítást

Sütő József kőrestaurátor az Origónak elmondta, hogy ezek a szobrok mészkőből készültek, fél nap lehet egy új elkészítése.

Általában a kőfaragóműhelyeknek több gépük van, tehát szerintem ezeket egy lapból gyorsan ki tudják szabni – magyarázza. Ezek után a helyszíni munka nagyjából egy vagy másfél órát vesz igénybe. Meg kell fúrni a koronát, bele kell tenni egy acélcsapot, azt bele kell ragasztani, és rá kell tenni az új keresztet. Ezek után még meg kell várni, hogy megkössön, ami nagyjából egy nap.

Az egyik kőből készült Szent Korona a Margit hídonForrás: MTI/Faludi Imre

Azt Sütő József nem tudta pontosan megmondani, hogy mennyibe kerülhet a korona helyrehozása, de abban biztos, hogy a hely specialitása, az, hogy egy hídon van, megnehezíti a munkát, ami megdrágítja az elkészítését.

Nem tudom, hogy a nagy cégek milyen költségekkel, milyen órabérrel dolgoznának, de ha engem bíznának meg a munkával mint restaurátort, akkor olyan 250-300 ezer forint alatt nem vállalnám el – mondta a szakember, majd ismét elmondta, hogy az emlékmű elhelyezkedése miatt kerülne ennyibe a javítás. Ha egy temetőben lenne, akkor 80 ezer forintból meg lehetne csinálni.

A kereszt azt jelenti, hogy betagozódtunk a keresztény Európába 

Az Origónak korábban Gerő András történész elmondta, hogy a Szent Korona, és a tetején a kereszt milyen jelentőséggel bírt a történelemben, és milyen jelentősége van napjainkban.

Az egyik kőkorona a Margit hídon, a letört kereszttelForrás: MTI/Róka László

A kezdeti időkben tartalmilag megjelenítette a király és a rendek egységét, nem egyszerűen a királyt jelentette, hanem a hatalom teljességét – magyarázta a történész.

Tartalmilag a 19. század második felétől kezdve egyre inkább az ország egységét jelentette. Akkora volt a jelentősége, hogy a dualizmusban és a két világháború között is a bíróság a Szent Korona nevében hirdette ki az ítéleteket, a tulajdonlapja szerint pedig a Budai Vár a korona tulajdona volt. A történész szerint a Szent Korona összességében a magyar államiság szimbóluma.

A kereszt, amit már többen is letörtek a korona tetejéről, egy mitológiai elemmel függ össze.

"A hagyomány szerint, amikor Szent István álmában megjelent Gábriel arkangyal, arra biztatta, hogy vegye fel a kereszténységet" – mondta korábban a történész.

A kereszt gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Magyar Királyság betagozódott a keresztény Európába.

A Szent Korona a Parlament kupolacsarnokábanForrás: MTI

Borbély Zoltán ügyvéd a korábbi eset után azt mondta az Origónak, hogy minden műemléknek számít, amit az arra jogosult hatóság annak nyilvánít. Ha rongálással valaki kisebb kárt okoz, akkor az 1 évig terjedő büntetést kaphat, ha viszont nagyobb értékű az okozott kár, vagy egy műemléket rongál meg, akkor akár 3 évre is börtönbe kerülhet.

Ugyanez a büntetési tétel akkor is, ha például temetkezési helyet vagy régészeti lelőhelyet rongálnak meg. Abban az esetben, ha teljesen megsemmisítik a műemléket, akkor a büntetés 5 év is lehet.

Nem ez volt az első eset

Két részeg 19 éves fiú a hajnali órákban sétált a Margit hídon Pestről Buda felé 2018 szeptemberében. Útközben az egyikük 8 kőkoronáról törte le a keresztet. A társa közben arra figyelt, nehogy valaki meglássa őket.

A 8 letört keresztből ezek után kettőt magukkal vittek, a többit pedig bedobták a Dunába.

Tavaly novemberben egy fiatal pár sétált a Margit hídon. A kamera felvette, ahogy először a lány letöri az egyik koronáról a keresztet, majd a fiú visszaszaladt egy másik szoborhoz, és arról törte le a keresztet.

A rendőrség sokáig kereste őket, végül a 16 éves lány és a vele egykorú fiú a szüleik kíséretében feladták magukat január 12-én. Bevallásuk szerint hirtelen ötlet volt, hogy megrongálják a műemlékeket.