5+1 területen hozott nagyon fontos döntést az Operatív Törzs

NOVÁK Katalin
Budapest, 2021. május 17. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszél az idei Erzsébet-táborokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületében 2021. május 17-én. Novák Katalin közölte, hogy idén megtartják az ottalvós Erzsébet-táborokat is, június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Bővülnek az Erzsébet-táborok, pluszforrást kap a hazai gyermekpszichiátriai ellátás, valamint több könnyítés is lesz a hazai turisztikai szektorban - hangzott el a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülését követően kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

A járványhelyzet egy nyugalmi állapotban van, kevés a súlyos megbetegedés és a haláleset - mondta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint mindezek ellenére nem lehet hátradőlni, és mindenkit arra kért, hogy ha még nem tette, akkor vegye fel a védőoltást.

Újabb helyeken lesznek Erzsébet-táborok

Új bölcsődei helyek létrehozásáról szóló pályázat kiírásáról döntött az Operatív Törzs - mondta Novák. Közel kétmilliárd forint áll rendelkezésre új bölcsődék létrehozására - tette hozzá. Szeptember 15-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Alternatív bölcsődei formák létrehozását szeretné elérni a most kiírt pályázat.

Az Erzsébet-táborok kapcsán az a döntés született, hogy tovább bővítik a kapacitásokat, így Csillebércen és Galyatetőn is lesz Erzsébet-tábor. Novák közölte, hogy a

felújításhoz szükséges forrásokat biztosítja a kormány.

További kétezer férőhellyel bővülnek így az Erzsébet-táborok - tette hozzá.

Újabb helyszíneken jöhetnek létre Erzsébet-táborok Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Segítség az egyetemistáknak

Sajnos nemcsak fizikai, hanem pszichésen is megviselt minket a járvány, és ez nagy megterhelést jelentett a gyerekeknek és a szülőknek - mondta a miniszter. Éppen ezért az a döntés született, hogy a gyermekpszichiátriai ellátást 1,2 milliárd forinttal segítik a Szent János kórházban, így a körülmények és a kapacitások is javulni fognak abban az intézményben.

Novák azt is bejelentette, hogy megköszönik a munkáját azon egyetemistáknak, akik részt vettek a védekezésben. 9000 egyetemista ingyenes belépőt kap az Efottra.

A kormány elé terjesztik, hogy minél több forrás jusson ahhoz, hogy komoly és könnyűzenei koncerteket tarthassanak vidéki településeknek.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a falusi étkezési helyeken lévő szabályokat felülvizsgálták, és lehet melegkonyhákat üzemeltetni.

Egyre jobb formában van a hazai turizmus Forrás: Kálló Péter - Origo

Hatalmas segítség a turizmusnak

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője arról beszélt, hogy 2010-2019 között minden évben rekordot döntött a turizmus. 2020-ban a turizmust térdre kényszerítette a járvány, és ezt a szektort segítette elsőként a kormány - tette hozzá. 60 ezer szoba épült és újult meg a mögöttünk hagyott időszakban, mivel a válságra nem a megszorítás a megoldás. Guller közölte, hogy a kormány több mint 2 milliárd eurót költött a turizmus fejlesztésére.

Erősebb lesz idén a belföldi turizmus, mint a tavalyi; 30 millió vendégéjszakára számítanak.

Júniusban országosan 2,5 millió vendégéjszakát könyveltek el, ez több mint 60 százalékos növekedés volt

- tette hozzá. Jó eséllyel 2022-ben a magyar turizmus hozni fogja a 2019-es számokat.

A turizmusban dolgozók egy része más területen vállalt munkát, ezért állt elő a mostani munkaerőhiány - mondta Guller.

Mindenki óvatos

Novák Katalin kérdésre azt mondta, hogy minden itthon elérhető védőoltás megvéd a súlyos megbetegedések ellen. A járványügyi szakemberek is óvatosan jósolnak, minden eshetőségre felkészült a kormány - tette hozzá.

Valószínű, hogy lesz negyedik hullám - tette hozzá.

Egyelőre nincs döntés a harmadik oltásról Forrás: MTI/Mónus Márton

Novák szólt arról is, hogy csak olyan szabályt hoz meg a kormány, amit be is lehet tartatni, és az emberek elfogadják. A harmadik oltásról azt közölte, hogy a járványügyi szakembereknek még nincsen egységes álláspontja, vizsgálják a nemzetközi döntéseket is.